Vendosni fjalën kyçe....

Afro 100 miliardë dollarë marrëveshje nënshkruhen në forumin e madh ekonomik rus


Forumi i 25-të Ekonomik Ndërkombëtar i Shën Petersburgut (SPIEF 2022), i mbajtur nga 15 deri më 18 qershor në Rusi, çoi në marrëveshje me vlerë 5.6 trilionë rubla (97 miliardë dollarë), që është 30% më shumë se vitin e kaluar (3.8 trilionë rubla).

Mbi 690 marrëveshje u nënshkruan gjatë ngjarjes katërditore. Pavarësisht gjendjes së tensionuar politike në lidhje me operacionin ushtarak të Rusisë në Ukrainë, zyrtarë dhe biznesmenë nga më shumë se 130 vende morën pjesë në forum këtë vit, duke përfshirë përfaqësues nga të gjitha ‘shtetet jomiqësore’ që kanë vendosur sanksione ndaj Rusisë.

Programi i biznesit i forumit përfshinte 214 takime dhe u përqendrua në çështjet ekonomike dhe sociale ruse dhe globale dhe teknologjinë. Presidentët e Egjiptit, Kinës dhe Kazakistanit morën pjesë në një seancë plenare të forumit së bashku me presidentin rus Vladimir Putin.

Ndër marrëveshjet kryesore të nënshkruara në forum këtë vit ishte një marrëveshje teknike për furnizimet me gaz midis eksportuesit kryesor të gazit të Rusisë, Gazprom, dhe Korporatës Kombëtare të Naftës së Kinës (CNPC).

Gazprom dhe QazaqGaz ranë dakord të rrisin përpunimin e gazit kazak në Rusi. NOVATEK njoftoi planet për të ndërtuar një uzinë të vogël për prodhimin e gazit natyror të lëngshëm (LNG) në fabrikën e saj në qytetin e Togliatti në Rusinë perëndimore.

Rosatom nënshkroi një marrëveshje me Yakutia për ndërtimin e një centrali të vogël bërthamor, që do të vihet në punë në vitin 2030.