Vendosni fjalën kyçe....

Rusia rrit furnizimin me gaz në Kinë


Gjiganti rus i energjisë Gazprom tha këtë javë se eksportet e gazit në Kinë nëpërmjet tubacionit ‘Power of Siberia’ kanë vazhduar të rriten. Dërgesat janë pjesë e ‘një kontrate dypalëshe afatgjatë midis Gazprom dhe China National Petroleum Corporation (CNPC)’, tha kompania në kanalin e saj zyrtar Telegram.

Tubacioni ndërkufitar 3,000 km filloi dërgesat zyrtare të gazit natyror rus në Kinë në vitin 2019. Kapaciteti i të ashtuquajturës rrugë lindore është 61 miliardë metra kub gaz në vit, duke përfshirë 38 miliardë metra kub për eksport. Në vitin 2020, Gazprom furnizoi Kinën 4.1 miliardë metra kub gaz nëpërmjet fuqisë së Siberisë.

Marrëveshja për furnizimin me gaz nëpërmjet tubacionit u arrit në vitin 2014, me Gazprom dhe CNPC që nënshkruan një kontratë 30-vjeçare. Marrëveshja prej 400 miliardë dollarësh është marrëveshja më e madhe e Gazprom ndonjëherë dhe ‘Power of Siberia’ është tubacioni i parë i gazit natyror midis Rusisë dhe Kinës.

Sipas Gazprom, tani po punohet në projektin ‘Power of Siberia 2’, i cili përfshin ndërtimin e një tubacioni gazi në Kinë përmes territorit të Mongolisë. Tubacioni do jetë në gjendje të dërgojë deri në 50 miliardë metra kub gaz pasi të jetë funksional.

Gazprom synon të bëhet furnizuesi më i madh i gazit natyror të Kinës, duke zënë më shumë se 25% të importeve kineze deri në vitin 2035.