Vendosni fjalën kyçe....

Ekspertët parashikojnë të ardhmen e kriptove


Shumë nga 19,000 kriptovalutat ekzistuese tani për tani do zhduken në vitet e ardhshme, thanë disa ekspertë të industrisë për CNBC, duke e krahasuar tregun me ditët e hershme të dotcom. Sipas raportit të së premtes, shumë platforma blockchain gjithashtu do pushojnë së ekzistuari.

Ekspertët vunë në dukje kolapsin e fundit të stabilcoin algoritmik TerraUSD dhe tokenit dixhital të lidhur me të, Luna.

“Një nga efektet e asaj që kemi parë javën e kaluar me çështjen Terra është se ne jemi në fazën ku në thelb ka shumë zinxhirë bllokimi atje. Dhe kjo i ngatërron përdoruesit. Dhe kjo gjithashtu sjell disa rreziqe për përdoruesit.” – tha për mediat Bertrand Perez, CEO i Fondacionit Web3.

“Ashtu si në fillimet e internetit, ju kishit shumë kompani dotcom dhe shumë prej tyre ishin mashtrime dhe nuk po sillnin asnjë vlerë dhe gjithçka u pastrua. Dhe tani kemi kompani shumë të dobishme dhe të ligjshme.” – tha ai.

Sipas Brad Garlinghouse, CEO i kompanisë së pagesave ndërkufitare të blockchain Ripple, ka të ngjarë të ketë thjesht ‘pika’ të kriptomonedhave që do mbeten në të ardhmen.

“Mendoj se ka një pyetje nëse na duhen apo jo 19,000 monedha të reja sot. Në botën fiat, ka ndoshta 180 monedha.” – tha Garlinghouse.

Shefi i Investimeve të Guggenheim, Scott Minerd, i quajti shumicën e kriptomonedhave ‘mbeturina’, duke vënë në dukje se Bitcoin dhe Ethereum do mbijetojnë.

Tregu i kriptomonedhave ka qenë i trazuar kohët e fundit. Monedha më e mirë dixhitale, Bitcoin, ka zbritur më shumë se 50% nga niveli rekord i saj prej mbi 68,000 dollarë në nëntor, me shumë monedha të tjera dixhitale gjithashtu të ulura nga nivelet më të larta të të gjitha kohërave.

Analistët thonë se një nga arsyet kryesore pas rënies së çmimeve mund të jetë një oreks i ulët rreziku midis tregtarëve dhe investitorëve në mes të goditjes globale të kriptove.