Vendosni fjalën kyçe....

“Perëndimi i izoluar nga pjesa tjetër e botës” – Berluskoni


Kriza e Ukrainës ka treguar se Perëndimi është ende i izoluar nga pjesa tjetër e botës, e cila vazhdon të jetojë ‘nën diktatura, autokraci, oligarki, teokraci, sisteme autoritare apo totalitare’, ka thënë ish-kryeministri italian Silvio Berlusconi.

Në një artikull për Il Giornale të botuar të enjten, Berlusconi përshëndeti ‘përgjigjen e ekuilibruar, të vendosur dhe mbi të gjitha të bashkuar’ të Perëndimit ndaj ‘agresionit të pamohueshëm nga pala ruse kundër një vendi asnjanës’.

“Nga ky këndvështrim, Rusia tashmë e ka humbur lojën e saj: nëse e konsideron Perëndimin kundërshtar, sot përballet me një kundërshtar shumë më të bashkuar dhe më të vendosur se vitet e fundit.” – shkroi Berlusconi.

Megjithatë, sipas tij, konflikti në Ukrainë ka zbuluar ‘një të vërtetë shumë të hidhur’.

“Rusia është e izoluar nga Perëndimi, por Perëndimi është i izoluar nga e gjithë bota.” – tha ai.

Ish-kryeministri shpjegoi se vetëm 1.4 miliardë njerëz jetojnë në sisteme ‘që mund të përkufizohen gjerësisht si të lira dhe demokratike, të një lloji perëndimor’, ndërsa ‘6.4 miliardë qeniet e tjera njerëzore jetojnë nën diktatura, autokraci, oligarki, teokraci, autoritare apo sistemet totalitare në mënyra të ndryshme dhe në shkallë të ndryshme’.

Ai shtoi se vendet më të mëdha në botë, Kina, India, Rusia dhe shumë vende të tjera aziatike, afrikane dhe të Amerikës Latine, ‘nuk janë me Perëndimin tani për tani’.

Berlusconi vuri në dukje se, pavarësisht të gjitha ‘gabimeve dhe krimeve’ të kryera nga SHBA dhe Evropa, Perëndimi krijoi ‘sistemin më të lirë dhe më demokratik politik, civil dhe social që njerëzimi ka njohur ndonjëherë në historinë e tij’.