Vendosni fjalën kyçe....

Studiuesja ‘përdhunohet’ në metaverse – Raporti


Një grup studiuesish nga OJQ-ja SumOfUs kanë përjetuar abuzime dhe dhunë të ndryshme në platformën metaverse të Horizon Worlds në pronësi të Meta.

Një raport i ri nga grupi, i titulluar “Metaverse: një tjetër rezervuar me përmbajtje toksike”, zbuloi se përvoja e tyre e realitetit virtual përfshinte abuzim racor, dhunë me armë dhe madje edhe përdhunim.

Raporti ankohej për mungesën e moderimit në platformë, duke e përshkruar atë si një ‘tokë të ushqyer për përmbajtje të dëmshme’.

“Brenda pak minutash nga hyrja në platformë, studiuesit e SumOfUs përjetuan sharje homofobike, dhunë me armë, drogë të shtruara në një tavolinë dhe një përdorues që përndiqte studiuesin dhe e ndiqte atë në botë të ndryshme.” – thuhet në raport. OJQ-ja mbështeti pretendimet e saj duke postuar pamjet e sjelljes brenda lojës.

Një nga studiuesit, një grua e re duke përdorur një avatar me zë dhe pamje femërore, pretendoi se ishte ‘përdhunuar’ nga një përdorues, ndërsa të tjerët e shikonin. Përvoja u përshkrua si ‘çorientuese’ dhe ‘ngatërruese’ nga studiuesja.

“Rreth një orë pas përdorimit të platformës, një studiuese e SumOfUs u çua në një dhomë private në një festë ku ajo u përdhunua nga një përdorues i cili i thoshte vazhdimisht të kthehej në mënyrë që ai t’ia bënte asaj nga prapa, ndërsa përdoruesit jashtë dritares mund të shihnin.” – thuhej në raport.

Meta, megjithatë, u përpoq t’ia kalonte fajin për incidentin vetë studiueses, duke theksuar se ajo kishte çaktivizuar një veçori sigurie që pengonte përdoruesit e tjerë të afroheshin shumë me avatarin e dikujt tjetër.

“Në Horizon Worlds, kufiri personal është me modalitetin ‘i ndezur’ të i paracaktuar në pothuajse 1.5 metra për ata që nuk janë miq për ta bërë më të lehtë shmangien e ndërveprimeve të padëshiruara.” – tha një zëdhënës i Meta për Mail Online.

“Ne nuk rekomandojmë çaktivizimin e funksionit të sigurisë me njerëz që nuk i njihni.”

Ndërsa raporti i SumOfUs pranoi se studiuesja me të vërtetë e kishte çaktivizuar funksionin, ai pretendonte se ajo ishte ‘nxitur dhe udhëzuar nga një përdorues tjetër’ për ta bërë këtë, dhe ndërveprimi ‘shpejt kaloi në ngacmim seksual’.

Një incident i spikatur u raportua nga testuesja beta e Horizon Worlds, Nina Jane Patel, e cila pretendoi se ajo praktikisht ishte ‘përkëdhelur’ nga ‘tre deri në katër avatarë meshkuj, me zëra meshkujsh’.

Testuesja më vonë i përshkallëzoi akuzat e saj duke akuzuar për  ‘përdhunim në grup’, duke këmbëngulur se avatarët armiqësor e kishin ‘përdhunuar në grup avatarin e saj dhe kishin bërë foto’.