Vendosni fjalën kyçe....

Rezerva Federale e SHBA-së njofton rritjen më të lartë të normës së interesit që nga viti 2000


Duke përmendur inflacionin e lartë, Rezerva Federale e SHBA ka rritur normën bazë të interesit me 50 pikë bazë, ose 0.5%, dhe njoftoi se do të shiste disa aktive nga bilanci i saj prej 9 trilionë dollarësh. Rritja e normës është më e larta që nga maji 2000, kur shpërtheu flluska e aksioneve dot-com.

“Inflacioni është shumë i lartë.” – tha kryetari i Fed-it, Jerome Powell, të mërkurën pasdite, duke shtuar se ‘ne kemi mjetet që na duhen dhe vendosmërinë që do të duhet për ta ulur atë’.

Megjithatë, vuri në dukje Powell, politikat e Fed mund të ndikojnë vetëm në anën e kërkesës së gjërave dhe jo ndërprerje të ofertës, të cilat kanë qenë ‘më të gjata se sa ishte parashikuar’. Ai fajësoi problemet e furnizimit me bllokimet e Covid-19 në Kinë dhe konfliktin në Ukrainë.

Fed gjithashtu ‘po zvogëlon ndjeshëm madhësinë e bilancit’, kryesisht duke shitur zotërimet e letrave me vlerë me kalimin e kohës.

Duke filluar nga 1 qershori, pagesat kryesore nga letrat me vlerë të mbajtura në llogarinë e tregut të hapur të sistemit (SOMA) do të riinvestohen nëse tejkalojnë 30 miliardë dollarë në muaj. Ky kufi do të rritet në 60 miliardë dollarë në muaj deri në shtator.

Për borxhin e agjencisë dhe letrat me vlerë të mbështetura nga hipoteka, kufiri fillestar do të jetë 17.5 miliardë dollarë në muaj, duke u dyfishuar në 35 miliardë dollarë pas tre muajsh. Fed ka një bilanc të vlerësuar prej 9 trilionë dollarësh.

Në prill, SHBA regjistroi rritjen më të lartë të inflacionit nga viti në vit që nga viti 1981, me një rritje prej 8.5% në indeksin e çmimeve të konsumit. Llogaritjet e inflacionit të vetë Fed janë më të ulëta, pasi ato përjashtojnë kostot ‘të paqëndrueshme’ të ushqimit dhe karburantit.

Rritja e normës mund të rrisë papunësinë në afat të shkurtër, pranoi Powell, por tha se kjo duhej të ndodhte për të frenuar inflacionin.