Vendosni fjalën kyçe....

Franca mbyll 50% të reaktorëve bërthamorë në mes të krizës së energjisë


Franca, një nga eksportuesit kryesorë të energjisë elektrike në Evropë, ka hequr 28 nga 56 reaktorët e saj atomikë për shkak të defekteve ose mirëmbajtjes. Hapi vjen në mes të një krizë energjetike disamujore, një nga më të këqijat në historinë evropiane.

Reaktori Golfech-2 1,300 megavat i drejtuar nga Electricite de France (EDF) në jug të vendit u mbyll të premten për mirëmbajtje deri të shtunën, tha kompania.

Pezullimi, për shkak të ndërprerjeve të zgjatura pasi u gjetën probleme korrozioni në disa vende, pritet të detyrojë EDF të blejë energji elektrike nga rrjeti evropian në një kohë të kërkesës në rritje të përkeqësuar nga mungesa e gazit natyror.

Kontrollet dhe riparimet, së bashku me ndalesat e planifikuara për furnizimin me karburant dhe mirëmbajtjen e rregullt, thuhet se kanë ulur prodhimin bërthamor francez në nivelin më të ulët në më shumë se 10 vjet.

Mbylljet pritet të përkeqësojnë problemet e furnizimit të Evropës, me energjinë bërthamore që përbën më shumë se dy të tretat e prodhimit të energjisë elektrike në Francë.

Çmimet ditore të energjisë elektrike në Francë në vitin 2022 kanë qenë mesatarisht rreth 30% më shumë se në Gjermani, e cila mbështetet më shumë te gazi e qymyri për termocentralet e saj. Raportohet se ato janë katër herë më të larta se në të njëjtën periudhë të vitit 2021.