Vendosni fjalën kyçe....

Shpenzimet ushtarake globale kalojnë 2 trilionë dollarët për herë të parë


Shpenzimet ushtarake globale arritën një nivel të lartë historik prej mbi 2 trilionë dollarë në vitin 2021, sipas një sondazhi ndërkombëtar të publikuar të hënën.

Shpenzimet totale ushtarake u rritën 0.7% nga viti i kaluar dhe arritën në 2.113 trilion dollarë, tha Instituti Ndërkombëtar i Kërkimit të Paqes në Stokholm (SIPRI).

Ai tha se barra ushtarake globale, ose shpenzimet ushtarake botërore si pjesë e produktit të brendshëm bruto botëror (PBB), ra me 0.1 pikë përqindje nga 2.3% në 2020 në 2.2% në 2021.

Pesë shpenzuesit më të mëdhenj në vitin 2021 ishin SHBA, Kina, India, Britania e Madhe dhe Rusia, së bashku që përbëjnë 62% të shpenzimeve, sipas SIPRI.

Alexandra Marksteiner, një studiuese me Programin e Shpenzimeve Ushtarake dhe Prodhimit të Armëve të SIPRI, vuri në dukje se SHBA po fokusohet më shumë në teknologjitë e brezit të ardhshëm.

“Qeveria amerikane ka theksuar në mënyrë të përsëritur nevojën për të ruajtur përparësinë teknologjike të ushtrisë amerikane ndaj konkurrentëve strategjikë.” – vuri në dukje ajo.

Rusia ndërkohë rriti shpenzimet e saj ushtarake me 2.9% në 2021 në 65.9 miliardë dollarë, në një kohë kur po vendoste forcat e saj përgjatë kufirit ukrainas, tha ajo, duke shtuar se ky ishte viti i tretë radhazi i rritjes dhe shpenzimet ushtarake të Rusisë arritën në 4.1% të GDP në 2021.

“Shpenzimet ushtarake ruse kishin rënë midis 2016 dhe 2019 si rezultat i çmimeve të ulëta të energjisë të kombinuara me sanksionet si përgjigje ndaj aneksimit të Krimesë nga Rusia në vitin 2014.” – tha Lucie Beraud-Sudreau, drejtore e Programit të Shpenzimeve Ushtarake dhe Prodhimit të Armëve të SIPRI.

Shpenzimet ushtarake të Ukrainës janë rritur gjithashtu me 72% që nga aneksimi i Krimesë në 2014, pasi vendi ka forcuar mbrojtjen e tij kundër Rusisë.