Vendosni fjalën kyçe....

Kreu i Federatës: Industria gjermane do kolapsonte pa gazin rus


Shtylla kurrizore e ekonomisë gjermane – industria e saj – do të “shembet” nëse Berlini vendos të vendosë një embargo ndaj gazit rus, ka paralajmëruar presidenti i shoqatës së industrisë së vendit.

Duke u paraqitur në emisionin politik Maybrit Illner të enjten, Siegfried Russwurm, presidenti i Federatës së Industrive Gjermane (BDI), kryqëzoi shpatat me të ftuarit e tjerë të cilët bënin thirrje për bllokimin e gazit rus.

Russwurm vuri në dukje se nëse futej një embargo e tillë, pasojat do të ishin të mëdha, duke shkuar shumë përtej një “kufizimi të shpejtësisë” në autostrada dhe “recesioni dhe papunësia”, siç sugjeroi mikpritësi.

Pa gazin rus, do të vinte një “prishje virtuale e rrjeteve tona industriale”, parashikoi kreu i BDI. Ai shtoi se për momentin ishte e pamundur të vihej një çmim për humbjet e mundshme dhe të jepej qoftë edhe një shifër e saktë se sa do t’i kushtonte gjermanit mesatar.

“Ne po flasim për një lloj krejtësisht tjetër kolapsi të industrisë sonë,” argumentoi Russwurm, duke shtuar se Gjermania mund të shihte shpërbërjen e vetë industrisë për të cilën ishte “aq krenare që u pa përmes pandemisë Covid”.

Presidenti i BDI-së gjithashtu kundërshtoi thirrjen e një aktivisti të “Të Premteve për të Ardhmen” për t’u larguar krejtësisht nga gazi dhe për të përqafuar energjitë e rinovueshme në vend që të bëhen “të varur nga ndonjë autokrat tjetër, i cili nuk mungon në mbarë globin”. Sipas Russwurm, gazi është një “burim jashtëzakonisht efikas i energjisë, duke përfshirë edhe aspektin klimatik”. Kreu i Federatës së Industrive Gjermane theksoi se Gjermania kishte miratuar më herët një plan për të hequr qymyrin vetëm me supozimin se vendi do të merrte mjaftueshëm gaz natyror.

Ndërsa disa nga të ftuarit e tjerë në program pohuan se ishte thjesht imorale të financohej “lufta e Putinit” në Ukrainë, Russwurm, në të kundërt, mendoi se duke blerë gazin rus, Gjermania thjesht po financonte regjimin në Rusi, por jo fushatën e saj ushtarake. drejtpërdrejt.

Russwurm theksoi se Berlini duhet të përgatitet për çdo eventualitet, duke përfshirë “fikjen e gazit” nga Moska, por vuri në pikëpyetje nëse përshpejtimi i kësaj ishte një ide e mirë për Gjermaninë.