Vendosni fjalën kyçe....

Hungaria zgjedh presidenten e parë femër në histori


Katalin Novak, 44 vjeç, u zgjodh si presidentja e re e Hungarisë të enjten, duke u bërë femra më e re dhe e para në detyrë në këtë rol në historinë e vendit.

Asambleja Kombëtare emëroi Novak, e cila kishte shërbyer si nënkryetare e partisë në pushtet Fidesz, me një mandat pesë-vjeçar pasi ajo mbajti një fjalim nxitës duke bërë thirrje për unitet kombëtar.

Novak mundi ekonomistin Peter Rona në një votim që u nda nga linjat partiake brenda legjislaturës. 137 votat e saj ndaj 51 të Ronës siguruan suksesin. Ajo zëvendëson Janos Aderin, i cili ishte gjithashtu anëtar i Fidesz. Ader nuk ishte në gjendje të kandidonte përsëri për president për shkak të kufizimeve kushtetuese që lejojnë një individ të shërbejë vetëm dy mandate pesëvjeçare.

Përpara zgjedhjes së saj, Novak kishte shërbyer si anëtare e Asamblesë Kombëtare që nga viti 2018 dhe ministre për Familjen brenda qeverisë së katërt të kryeministrit Viktor Orban nga viti 2020 deri në 2021.

Ndërsa shërbente si zëvendëspresidente e Fidesz, ajo ishte ngarkuar me mbikëqyrjen ekonomike e mbështetjen për popullsinë e Hungarisë, duke përfshirë subvencionet për strehimin, kreditë për shtëpi të mbështetura nga shteti dhe uljen e taksave.

Duke folur para votimit, Novak u zotua të mbronte Kushtetutën e vendit, e cila u hartua dhe miratua nga Fidesz, duke treguar mbështetjen e saj për zbatimin e vazhdueshëm të elementeve kyçe të axhendës së Orban. Zyrtarisht, roli i presidentit është një pozicion jopartiak, detyrat e të cilit janë kryesisht ceremoniale, por zgjedhjet shënojnë një fitore të partisë së kryeministrit.

Opozita me Partinë e Bashkuar për Hungarinë kishte dënuar nominimin e Novak për president, duke akuzuar Fidesz se ka zgjedhur ‘një ushtar partie për të tretën herë radhazi për një nga zyrat më të rëndësishme publike në Hungari’.

“Ata që thonë se unë do të isha vetëm një kukull në këtë pozicion, më degradojnë jo mua personalisht, por femrat në përgjithësi. Ata nuk mund ta imagjinojnë që një grua mund të jetë sovrane dhe e aftë për të marrë vendime autonome”, citohet të ketë thënë Novak nga media hungareze.