Vendosni fjalën kyçe....

Biden i zhgënjyer me vendimin e Gjykatës Supreme: Bizneset ta zbatojnë gjithsesi vaksinimin me detyrim


Presidenti i SHBA-ve Joe Biden është shprehur se ndihet “i zhgënjyer” me masën e gjykatës për të bllokuar vaksinimin e detyrueshëm për stafin në kompanitë e mëdha.

Shtëpia e Bardhë pretendon se Gjykata e Lartë ka bllokuar “kërkesat e arsyeshme për shpëtimin e jetës për punëdhënësit” duke kundërshtuar urdhrin e presidentit Joe Biden për bizneset amerikane.

Në një deklaratë të enjten, presidenti tha se ishte “i zhgënjyer” nga vendimi i gjykatës dhe pretendoi se urdhri i tij shumë i kontestuar për bizneset me 100 ose më shumë punonjës ishte “i bazuar në shkencë dhe ligj”.

Ai shtoi se në vend që të zbatojnë urdhrin federal, shtetet dhe punëdhënësit individualë tani do të duhet të “përcaktojnë nëse do t’i bëjnë vendet e tyre të punës sa më të sigurta për punonjësit” duke u kërkuar veçmas punonjësve që të vaksinohen.

Biden pretendoi se atij po i mohohej autoriteti që i ishte dhënë nga Kongresi dhe vuri në dukje se pavarësisht kësaj, ai do të nxiste bizneset për urdhra vaksinash individuale të vendosura nga punëdhënësi.

“U bëj thirrje udhëheqësve të biznesit që të bashkohen menjëherë me ata që tashmë janë ngritur – duke përfshirë një të tretën e kompanive të Fortune 100 – dhe të vendosin kërkesat e vaksinimit për të mbrojtur punëtorët, klientët dhe komunitetet e tyre.”- tha ai, citon RT.

Një mandat i veçantë vaksinimi që i përket punonjësve të institucioneve të kujdesit shëndetësor u mbështet nga gjykata, me Biden që tha se do të “shpëtonte jetë”.

Urdhri i Biden për bizneset do të kishte kërkuar që kompanitë private të zbatonin vaksinimet për punonjësit e tyre, ose të maskonin mandatet dhe testimin e qëndrueshëm të Covid për ata që tërhiqen.

Në vendimin e saj, Gjykata tha se: “OSHA nuk ka vendosur kurrë më parë një mandat të tillë. As Kongresi nuk e ka bërë. Në të vërtetë, megjithëse Kongresi ka miratuar një legjislacion të rëndësishëm që adreson pandeminë Covid-19, ka refuzuar të miratojë ndonjë masë të ngjashme me atë që OSHA ka shpallur këtu.”

Tre gjyqtarët liberalë të gjykatës, Stephen Breyer, Elena Kagan dhe Sonia Sotomayor, kundërshtuan urdhrin e Bidenit, duke thënë se qeveria po trajtonte “urgjencat shëndetësore në vendin e punës”.

Lidhur me vendimin e Gjykatës së Lartë, ka reaguar edhe ish-presidenti Donald Trump i cili tha se kjo ka konfirmuar “atë që të gjithë e dinim: mandatet katastrofike të Bidenit janë jokushtetuese”.