Vendosni fjalën kyçe....

Gjykata e Lartë bllokon urdhrin e Biden për vaksinimin me detyrim të punonjësve në bizneset e mëdha


Gjykata e Lartë në SHBA bllokoi rregullin e administratës Biden që do t’i detyronte punëdhënësit e mëdhenj të vaksinonin ose testonin rregullisht punonjësit e tyre, raporton Daily Wire.

Vendimi, i dorëzuar të enjten, është një fitore e madhe për kritikët e mandatit, duke përfshirë The Daily Wire që paditi administratën Biden në nëntor. Daily Wire dhe të tjerët apeluan në Gjykatën e Lartë për të bllokuar urdhrin pasi Qarku i Gjashtë hoqi një ndalim të vendosur nga Qarku i Pestë.

“Vaksinimi dhe testimi për COVID-19; Rregulli i përkohshëm i emergjencës, 86 Fed. Reg. 61402, është lënë në pritje të shqyrtimit të kërkesave të kërkuesve për shqyrtim në Gjykatën e Apelit të Shteteve të Bashkuara për Qarkun e Gjashtë dhe zgjidhjen e kërkesave të kërkuesve për shkresat ligjore, nëse këto shkresa kërkohen me kohë. Në rast të refuzimit të kërkesave për vendim ligjor, ky urdhër pushon automatikisht. Në rast të pranimit të kërkesave për vendim ligjor urdhri ndërpritet me zbardhjen e vendimit të kësaj gjykate”, përfundon gjykata në vendimin 6-3.

Administrata e Sigurisë dhe Shëndetit në Punë (OSHA) publikoi një standard të përkohshëm emergjent më 4 nëntor duke urdhëruar të gjitha kompanitë me të paktën 100 punonjës që të sigurojnë që të gjithë punëtorët e tyre ose të vaksinohen kundër COVID-19 ose të testohen çdo javë për sëmundjen. Shtetet, kompanitë private dhe të tjerët e sfiduan menjëherë rregullin në një mori padish.

Daily Wire ishte e para që paditi administratën Biden në Qarkun e Gjashtë.

Zgjedhja e Gjykatës së Lartë për të dëgjuar argumentet për një qëndrim në një çështje është e rrallë, hera e fundit që vjen më shumë se gjysmë shekulli më parë në vitin 1970 në çështjen Qytetarët për të ruajtur Overton Park kundër Volpe. Gjatë debateve të së premtes, shumica e gjyqtarëve u duk se ishin kritikë ndaj rregullit.

Shefi i drejtësisë Roberts dhe gjyqtari Gorsuch sugjeruan që pandemia do të trajtohej më së miri nga shtetet ose Kongresi. Gjyqtarët Amy Coney Barrett kritikuan gjerësinë e mandatit. Gjykatësi Brett Kavanaugh, duke pasur parasysh aksionet ekonomike dhe politike, pohoi se statuti qeverisës nuk ofronte autoritet të qartë për një mandat kaq të gjerë.

Gjyqtarët progresivë të gjykatës u shfaqën më të përshtatshëm ndaj rregullit, megjithëse në disa raste cituan të dhëna të rreme për COVID-19 dhe variantet e tij për të shprehur mendimet e tyre. Gjyqtarja Sonia Sotomayor bëri të paktën disa deklarata të dyshimta, duke pretenduar se 100,000 fëmijë në SHBA janë aktualisht në “gjendje serioze” për shkak të virusit dhe se varianti Omicron është po aq virulent sa delta.

Vendimi i Gjykatës së Lartë qëndron në urdhrin e Presidentit Joe Biden të paktën derisa Qarku i Gjashtë të marrë një vendim për çështjen. Daily Wire ishte e para në vend që ngriti një padi duke kundërshtuar mandatin, duke argumentuar se urdhri i Biden është i paligjshëm për arsye kushtetuese dhe administrative. Avokatët e qeverisë kanë argumentuar se urdhri është një masë e nevojshme urgjente për të mbrojtur të pavaksinuarit nga COVID-19.