Vendosni fjalën kyçe....

Bankieri i lartë qendror i SHBA-së jep dorëheqjen mes skandalit tregtar


Nënkryetari i Bordit të Rezervës Federale, Richard Clarida, ka njoftuar se do të largohet dy javë para përfundimit të mandatit të tij. Zbulimet e tij financiare të ndryshuara së fundmi për vitin 2020 ngritën spekulime rreth tregtimit të brendshëm të mundshëm.

I emëruar nga Presidenti Donald Trump dhe i konfirmuar në shtator 2018, Clarida ishte ndihmësi kryesor i kryetarit të FED-it, Jerome Powell. Dorëheqja e tij do të hyjë në fuqi më 14 janar, njoftoi FED të hënën.

Dorëheqja e Clarida-s vjen menjëherë pasi mediat raportuan se ai tregtoi aksionet e tij në shkurt 2020, pak para trazirave të tregut për shkak të përhapjes së koronavirusit të ri. Clarida paraqiti informacione të rishikuara financiare muajin e kaluar, me FED-in që tha se raporti i tij fillestar përmbante ‘gabime të paqëllimshme’.

Sipas zbulimeve, Clarida kishte shitur aksione në tre fonde aksionesh më 24 shkurt, pak ditë përpara se Powell të njoftonte se banka qendrore do të ndihmonte për të shpëtuar ekonominë e goditur nga pandemia, për të blerë një prej tyre përsëri tre ditë më vonë. Ai fillimisht tha se kjo ishte pjesë e ‘riekuilibrimit të portofolit të planifikuar’.

Sipas Wall Street Journal, një oficer i etikës së FED tha se Clarida ishte ‘në përputhje me ligjet dhe rregulloret në fuqi që rregullojnë konfliktet e interesit’.

Mandati i Clarida do të skadonte në fund të janarit. Presidenti Joe Biden ka emëruar tashmë Lael Brainard për të shërbyer si zëvendësues i tij dhe seanca e konfirmimit të saj në Senat është caktuar për të enjten.

Kjo është dorëheqja e tretë e madhe në FED që përfshin pyetje në lidhje me tregtimin e brendshëm. Shtatorin e kaluar, presidentët e dy bankave të Rezervës Federale njoftuan daljen e tyre në pension të parakohshëm. Eric Rosengren i Boston FED dha shkaqe shëndetësore, ndërsa Robert Kaplan nga Dallas FED tha se donte të eliminonte pyetjet shpërqendruese rreth tregtimeve të tij të aksioneve.

Të dy janë përballur me pyetje në lidhje me investimet e tyre, të cilat ishin teknikisht të ligjshme sipas rregullave ekzistuese të FED, por tërhoqën zemërim nga demokratët e Dhomës dhe Senatit.