Vendosni fjalën kyçe....

Gjykatësi urdhëron FDA-në të mos mbajë më sekret dokumentet e vaksinës Pfizer


Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) është urdhëruar të përshpejtojë publikimin e dokumenteve në lidhje me vaksinën kundër koronavirusit të Pfizer me më shumë se njëqindfish, pasi agjencia pretendoi se zbulimi do të kërkonte dekada.

Në një vendim të enjten, gjyqtari Mark Pittman hodhi poshtë argumentet e mëparshme nga FDA pasi tha se mund të duheshin dekada, ndoshta deri në vitin 2096, për të plotësuar kërkesën e Aktit të Lirisë së Informacionit (FOIA). Ndonëse agjencia tha se mund të përpunonte dhe publikonte vetëm rreth 500 faqe çdo muaj, Pittman tha se do të duhej të rriste ritmin, në vend të kësaj ta urdhëronte që të publikonte 55,000 faqe në të njëjtën hapësirë ​​kohore.

“Gjykata arrin në përfundimin se kjo kërkesë për FOIA është e një rëndësie të madhe publike.” – shkroi gjyqtari, duke shtuar se përfundimi në kohë i lirimit është ‘jo vetëm i praktikueshëm, por i nevojshëm’.

Pittman pranoi një propozim të mëparshëm nga FDA për një botim fillestar prej rreth 12,000 faqesh deri në fund të këtij muaji, por tha se duhet të përshpejtojë në mënyrë drastike procesin deri në mars.

Ai e lejoi rregullatorin të redaktonte të dhënat vetëm kur ai kishte ‘privilegj ose përjashtim’ mbi informacionin dhe u tha paditësve dhe FDA-së që të dorëzonin një ‘raport të përbashkët të statusit’ duke detajuar progresin e zbulimit të vazhdueshëm deri më 1 prill dhe përsëri çdo 90 ditë më pas derisa të përfundojë.

Padia për FOIA u soll në shtator nga avokati Aaron Siri në emër të organizatës së Shëndetit Publik dhe Profesionistëve Mjekësor për Transparencë, një grup profesorësh dhe shkencëtarësh që më parë u ankuan se FDA po zvarriste të dhënat e vaksinës së Pfizer.

Për shkak se agjencia ishte në gjendje të përpunonte të gjithë sasinë e dokumenteve të Pfizer në 108 ditë, me qëllim që të licenconte vaksinën, paditësit këmbëngulën se nuk i duheshin dekada për të rishikuar, redaktuar dhe dorëzuar dokumentet siç pretendohet.

Duke komentuar vendimin e së enjtes në një postim në Substack, Siri e konsideroi vendimin një ‘fitore të madhe për transparencën’ që do të thyejë ‘bllokimin’ e qeverisë për të dhënat e vaksinës.