Vendosni fjalën kyçe....

Zyrtarët amerikanë gjejnë bakterin e rrallë që sipas tyre përbën ‘kërcënim global’


Zyrtarët shëndetësorë të Oregon kanë njoftuar tre raste të Candida auris, një infeksion i rrallë mykotik që Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) e kanë përshkruar si një shqetësim ‘serioz’ për botën.

Zyrtarët konfirmuan tre rastet në Oregon të martën, i pari në shtet. Rasti origjinal u zbulua më 11 dhjetor, ndërsa dy të tjerat u gjetën në javët në vijim. Përhapja ndodhi në Salem Health në Salem, Oregon.

Candida auris u identifikua për herë të parë në vitin 2009, por nuk u shfaq në SHBA deri në vitin 2013. Që atëherë, CDC ka gjetur mbi 1100 raste klinike pozitive të infeksionit, që përfshin raste të konfirmuara dhe të mundshme, sipas faqes së tyre të internetit. Teksasi, Nju Jorku, Illinois, Kalifornia dhe Florida kanë raportuar të gjithë shumicën e rasteve, duke filluar nga 135 në 285.

Sipas CDC, Candida auris ‘paraqet një kërcënim serioz global’ dhe përhapet kryesisht në nivel lokal përmes objekteve të kujdesit shëndetësor. Ai përshkruhet si shumë i transmetueshëm dhe mund të shkaktojë ‘infeksione invazive’ të rënda në 5-10% të të prekurve. Simptomat mund të përfshijnë ethe dhe të dridhura dhe kërpudhat mund të përhapen nëpër zona të kontaminuara ose nëpërmjet kontaktit të ngushtë me dikë që e ka atë.

Zyrtarët shëndetësorë të Oregon paralajmëruan se infeksioni ‘veçanërisht’ shkakton infeksione të rënda tek ata që tashmë kanë ‘probleme serioze mjekësore’.