Vendosni fjalën kyçe....

Shpërthime të reja të gripit shumë ngjitës të shpendëve konfirmohen në Evropë


Disa shpërthime të gripit të shpendëve shumë ngjitës H5N1 janë shfaqur nëpër fermat e shpendëve të Polonisë, duke prekur mbi gjysmë milioni zogj, kanë thënë zyrtarët e shëndetit të kafshëve. Një shpërthim u konfirmua edhe në Angli të hënën.

Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) zbuloi shpërthimet që ndodhën në Poloni të hënën, duke thënë se pesë u dokumentuan vetëm në pjesën lindore të vendit.

Katër nga rastet ishin në objektet e majmërisë së gjelit të detit dhe një në një fermë pulash. Ndërkohë në Poloninë perëndimore, një tjetër shpërthim u zbulua në një fermë gjeldeti dhe patash.

Gati 650,000 shpendë në fermat e vendit janë kontaminuar me gripin e shpendëve shumë patogjene, tha OIE.

Varshava nuk është e vetmja që po përballet me një shpërthim të gripit të shpendëve. Një zonë mbrojtëse prej 3 km, si dhe një rreze prej 10 km për qëllime mbikëqyrjeje, u krijua të hënën në qarkun në Mbretërinë e Bashkuar të Warwickshire, pas një shpërthimi të llojit vdekjeprurës të gripit.

Vlerësohet se H5N1 ka një shkallë vdekshmërie prej rreth 53% te njerëzit që kontraktohen nga kjo sëmundje pas kontaktit me shpendët e infektuar.

Midis 2003 dhe tetorit 2021, 863 infeksione njerëzore me H5N1 janë regjistruar globalisht, sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, ku 456 prej tyre kanë rezultuar fatale.