Vendosni fjalën kyçe....

Luçiano Boçi për rastin e ngacmimit seksual të nxënëseve nga drejtori i shkollës në Pogradec: Dëshmi e devijimit të një sistemi të tërë arsimor të kalbur


Deputeti demokrat, Luçiano Boçi ka reaguar lidhur me ngjarjen e rëndë të në Pogradec, ku drejtori i shkollës 9-vjeçare në fshatin Stropckë akuzohet se ka ngacmuar seksualisht dy vajza të mitura.

Në një postim në rrjetet sociale, Boçi thotë se se rastet e dhunës dhe ngacmimit seksual nëpër shkolla nuk janë një rastësi, duke e konsideruar këtë “një dëshmi e devijimit të një sistemi të tërë arsimor të kalbur”.

Boci thotë se sistemi arsimor duhet shpëtuar përmes riformimit. Në reagimin e tij, Boçi kërkon një legjislacion të ri që sipas tij përcakton saktë statusin e shkollës, rolin e funksionin e saj në komunitet, përgjegjësitë e detyrat.

Reagimi i Boçit:

TË SHPËTOJMË ARSIMIN

Rastet e dhunës e ngacmimeve seksuale, ku përfshihen drejtues institucionesh arsimore e punonjës, nuk janë rastësi.

Ato janë dëshmi e devijimit dhe rrënimit të një sistemi të tërë tashmë të kalbur.

Ky sistem duhet riformatuar.

Edukimi brenda tij ka humbur çdo vlerë e qëllimësi dhe shkolla është tërisht e shkëputur nga funksioni social edukativ dhe me një funksion mësimdhënës mjeran.

Duhet një legjislacion i ri që përcakton saktë statusin e shkollës, rolin e funksionin e saj në komunitet, përgjegjësitë e detyrat.

Duhet një ripozicionim i ri i figurës së mësuesit, detyrës e vlerësimit të tij si mësimdhënës dhe edukator.

Duhet një sistem i ri karriere e vlerësimi për çdo drejtues dhe mësues.

Duhet një sistem i ri inspektimi dhe kontrolli të cilësisë së mësimdhënies dhe edukimit.

Duhet një rol i ri efikas dhe vendimarrës i prindërve dhe komunitetit.

Mbushja e shkollës me patronazhistë e komandime politike, lënia e saj në dorë të pasionantëve politikë pa vlera njerëzore dhe pedagogjike, duhet të marrë fund.

Arsimi duhet shpëtuar!!!