Vendosni fjalën kyçe....

Austria del kundër strehimit të afganëve, kërkon mbrojtjen e tyre sa më pranë Afganistanit


Austria mbajti qëndrim të ashpër për dërgimin e afganëve në shtëpi kërkesat e të cilëve për azil dështojnë edhe pse përparimet e kryengritësve talebanë nxitën vendet e tjera të Bashkimit Evropian të rishqyrtojnë qëndrime të ngjashme.

Është e lehtë të kërkosh një ndalim të përgjithshëm të dëbimeve në Afganistan, ndërsa nga ana tjetër mohon lëvizjet e pritshme të fluturimit. Ata që kanë nevojë për mbrojtje duhet ta marrin atë sa më afër vendit të tyre të origjinës,”-tha Ministri i Brendshëm Karl Nehammer për Agjencinë e lajmeve APA.

Austria ishte një nga gjashtë vendet e BE -së që këmbëngulën javën e kaluar në të drejtën e tyre për të dëbuar me dhunë azilkërkuesit afganë të refuzuar. Tre nga vendet – Danimarka, Gjermania dhe Hollanda – që atëherë kanë ndryshuar kurs.

Gazeta Oesterreich publikoi një sondazh opinioni që tregonte se deri në 90% e të anketuarve mbështesnin linjën e qeverisë austriake.

Ajo e lidhi mbështetjen me një çështje penale të profilit të lartë në qershor, në të cilën katër afganë në Vjenë dyshohen për drogim dhe përdhunim të një vajze 13-vjeçare e cila humbi vetëdijen dhe vdiq.