Vendosni fjalën kyçe....

Qindra protestues në Stamboll, pasi Erdogan largoi Turqinë nga traktati për mbrojtjen e të drejtave të grave


Protestuesit kanë dalë në rrugë nëpër Turqi për të shprehur zemërimin e tyre lidhur me lëvizjen e Presidentit Rexhep Tajip Erdogan për të dalë nga Konventa e Stambollit – një traktat që ofron mbrojtje kundër dhunës në familje.

Turma prej qindra, kryesisht gra, marshuan në Stambollin qendror të Enjten. Aktivistë dhe anëtarë të OJQ-ve të ndryshme, si dhe përfaqësues të komuniteteve LGBTQ + dhe feministe u panë duke kënduar, daulle dhe duke mbajtur parulla që kundërshtonin tërheqjen e Ankarasë nga traktati ndërkombëtar.

Protestuesit mbanin parulla që lexonin: “Ne nuk do të heshtim, nuk do të kemi frikë, nuk do të përkulemi” dhe “Ne nuk po heqim dorë nga Konventa e Stambollit“, dhe zbatimi i ligjit ndërhyri me një përgjigje të ashpër. Oficerët me veshje për rebelimin u përpoqën të pastronin rrugët dhe të vendosnin barriera, ndërsa demonstruesit u përpoqën t’i thyejnë ato, tregojnë pamjet e Ruptly.

Unë jam një grua dhe dua të jetoj lirshëm në këtë vend, pa iu nënshtruar dhunës,” i tha një protestues Ruptly, duke shtuar se aktivistët “nuk do të heqin dorë nga lufta jonë” kundër tërheqjes nga traktati.

Ne luftojmë për veten tonë, reagojmë dhe nuk heshtim. Kjo mizori nuk do të marrë fund nëse heshtim,” tha një tjetër protestues. Kishte protesta më të vogla që u panë në qytete të tjera turke, përfshirë Izmirin.

Erdogan nënshkroi një urdhër ekzekutiv për tërheqjen e Turqisë nga konventa në mars, por protestat u ndezën pas daljes zyrtare të vendit këtë javë. Presidenti turk ka mbrojtur publikisht vendimin e Ankarasë për të përfunduar përfshirjen e saj një dekadë të gjatë në traktatin ndërkombëtar të të drejtave të njeriut, i cili u negociua në Stamboll në 2011. Ai argumentoi se gratë në Turqi mbrohen nga ligjet e vendit sesa nga traktati i filluar nga BE, duke thënë dalja “nuk do të çojë në ndonjë mangësi ligjore ose praktike në parandalimin e dhunës ndaj grave“. Ai pretendoi se traktati ishte “rrëmbyer” nga komuniteti LGBTQ +.

Beteja jonë nuk filloi me Konventën e Stambollit dhe nuk do të përfundojë me tërheqjen tonë nga traktati,” tha ai.

Marrëveshja synon të luftojë abuzimin ndaj grave përmes një kornize ligjore, si dhe promovimin e barazisë gjinore. Nga 47 shtete anëtare, konventa është ratifikuar nga 34 vende, sipas Amnesty International, me Turqinë që bëhet e para që tërhiqet.

Grupet turke të të drejtave të grave, si dhe organizatat ndërkombëtare të të drejtave të njeriut dhe disa shtete perëndimore, kanë kritikuar “precedentin e tmerrshëm”. Ajo “do të vërë miliona gra dhe vajza në rrezik më të madh të dhunës”, tha Amnesty, duke theksuar se “dhuna në familje është e përhapur [në vend] dhe të paktën 300 gra u vranë vetëm vitin e kaluar.”