Vendosni fjalën kyçe....

Shfaqet tjetër lloj i Covid-19 në Indi, paralajmërojnë se vaksina s’e parandalon


India po përpiqet të përmbajë një hibrid të ri të koronavirusit të zbuluar në vend, pasi profesionistët mjekësorë paralajmërojnë se lloji i ri mund të jetë elastik ndaj vaksinës Covishield të prodhuar në vend.

Klasifikuar si ‘B.1.617’, ‘lloji i ri i dyfishtë mutant’ dyshohet se nxit një rritje të rasteve të reja të sëmundjes në Indi. I quajtur varianti ‘India’, lloji thuhet se është zbuluar në të paktën tetë vende të botës.

Sipas Dr. Shiv Kumar Sarin, një këshilltar qeveritar dhe drejtues i Institutit të Shkencave në New Delhi, varianti mund të përshkruhet si një hibrid i llojeve të Afrikës së Jugut, Britanisë dhe Brazilit të virusit.

Përmbajtja e mutacionit mund të përbëjë vështirësi për shkak të faktit se vaksinat janë treguar të ndryshme në efikasitet ndaj varianteve të ndryshme Covid-19. Covaxin i Indisë, si dhe Covishield, një version i prodhuar në vend i vaksinës AstraZeneca, sigurojnë mbrojtje ndaj variantit të Britanisë. Por rezultatet nuk kanë qenë premtuese kur Covishield u testua në llojin e Afrikës së Jugut.

Në fillim të këtij muaji, Instituti Serum i Indisë, i cili prodhon Covishield, rimbursoi plotësisht koston e 500,000 dozave të vaksinës pasi Afrika e Jugut ndaloi planet për përdorimin e ilaçit. Qeveria e Afrikës së Jugut vendosi kundër vaksinës pasi një gjyq zbuloi se ishte joefektive në mbrojtjen nga lloji lokal Covid-19.