Vendosni fjalën kyçe....

BE-ja nis procedim penal ndaj Britanisë, akuzohet se i dha ndihma shtetërore kompanive shumëkombëshe në Gjibraltar


Bashkimi Evropian ka nisur procedimin ligjor kundër Mbretërisë së Bashkuar në lidhje me dështimin e Londrës për të rimarrë 100 milion € (119 milion dollarë) të ndihmës shtetërore e cila pretendohet se u dha një përparësi të padrejtë kompanive shumëkombëshe me bazë në Gjibraltar.

Të premten, Margrethe Vestager, nënkryetare e Komisionit Evropian përgjegjëse për konkurrencën, njoftoi se Britania do të paditej në Gjykatën e Drejtësisë të BE për shkeljen e ligjeve evropiane për ndihmën shtetërore dhe dështimin për të vepruar në lidhje me kërkesat e komisionit nga 2018. Marrësit e ndihmave të shtetit ishin firma shumëkombëshe të bazuara në territorin Britanik të Jashtëm të Gjibraltarit.

Ndihma e dhënë nga Gjibraltari në formën e përjashtimit të taksave të korporatave për interes pasiv dhe honorare u dha një avantazh të padrejtë disa kompanive shumëkombëshe dhe duhej të rikuperohej nga Mbretëria e Bashkuar dhe autoritetet e Gjibraltarit,” tha Vestager në një deklaratë.

Komisioneri shtoi se BE kishte miratuar vendimin që veprimet e Mbretërisë së Bashkuar ishin të papajtueshme me ligjin Evropian për ndihmën shtetërore më shumë se dy vjet më parë, në dhjetor 2018, dhe se MB nuk kishte ende të rikuperuar plotësisht fondet.

Afati i fundit për autoritetet e Gjibraltarit për të zbatuar vendimin e Komisionit dhe për të rimarrë të gjithë ndihmën e paligjshme ishte në 23 Prill 2019,” thuhet në deklaratë.

Deklarata vë në dukje se përjashtimet e taksave të korporatave të dhëna nga Londra mbuluan interesin pasiv dhe honoraret midis 2011 dhe 2013 kur Britania ishte ende pjesë e BE.

Ligji evropian kërkon që e gjithë ndihma shtetërore duhet të rikuperohet nga qeveria lëshuese në mënyrë që të shmanget shtrembërimi i konkurrencës në Tregun e Përbashkët të BE-së.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *