Vendosni fjalën kyçe....

Ekonomia e SHBA-së shënon rritje në tremujorin e tretë


E dyta nga tre vlerësimet negative të rritjes së ekonomisë amerikane në tremujorin korrik-shtator është e pandryshuar dhe konfirmon normën rekord të rritjes prej 33.1 për qind.

Por një ringjallje e epidemisë së koronavirusit pritet të ngadalësojë ndjeshëm rritjen në tremujorin aktual, të katërt, me disa ekonomistë madje që paralajmërojnë një tjetër recesion këtë vit.

Megjithëse rritja e përgjithshme në prodhimin e përgjithshëm të mallrave dhe shërbimeve në SHBA ishte statike, Departamenti i Tregtisë raportoi sot se disa përbërës janë rishikuar.

Fitimet më të mëdha në investimet e biznesit, ndërtimin e shtëpive dhe eksportet u zbutën në bilancin e përgjithshëm nga një rishikim në rënie i shpenzimeve të qeverisë dhe qeverisë lokale, inventarët e biznesit dhe një rënie e shpenzimeve me pakicë.

Rritja prej 33.1 për qind është fitimi më i madh tremujor në statistikat e SHBA që nga viti 1947 dhe tejkaloi kërcimin e vjetër të rritjes rekord prej 16.7 për qind në 1950.

Sidoqoftë, ekonomia amerikane nuk u rikuperua plotësisht nga humbjet e prodhimit në gjashtë muajt e parë të këtij viti, kur bruto prodhimi vendor pësoi rënie rekorde 31.4 për qind në tremujorin e dytë.

Më parë gjatë tremujorit të parë, rënia ishte me një normë vjetore prej 5 për qind, pasi pandemia mbylli pjesën më të madhe të ekonomisë dhe shkaktoi pushimin nga puna të miliona punonjësve.

Ekonomistët shqetësohen se rritja u ngadalësua ndjeshëm në tremujorin aktual tetor-dhjetor dhe ekziston frika se bruto prodhimi vendor mund të shkojë në humbje në tre muajt e parë të vitit të ardhshëm.

Më shumë se nëntë milion njerëz do të humbin përfitimet e papunësisë në fund të këtij viti kur dy programe të tilla ndihme do të skadojnë nëse Kongresi nuk i zgjat ato.

Në të njëjtën kohë, numri i rasteve të virusit po rritet, gjë që ka bërë që shumë shtete amerikane të vendosin përsëri kufizime të biznesit, të tilla si shkurtimi i orarit të hapjes së bareve dhe restoranteve dhe kufizime më të rrepta në numrin e klientëve në dyqane.