Vendosni fjalën kyçe....

Ekspertët e OBSH-së kritikojnë strategjinë “e dozave përforcuese të përsëritura” me vaksinimin


Përdorimi i vaksinave të deritanishme kundër Covid-19 si nxitës kundër varianteve në zhvillim është qasja e gabuar, tha një grup ekspertësh të OBSH-së, duke shtuar se bota ka nevojë për vaksina të reja që mbrojnë kundër infeksionit dhe transmetimit.

“Një strategji vaksinimi e bazuar në doza të përsëritura përforcuese të përbërjes së vaksinave të deritanishme të vaksinës nuk ka gjasa të jetë e përshtatshme ose e qëndrueshme,” tha të martën Grupi Këshillimor Teknik për Përbërjen e Vaksinave Covid-19 (TAG-Co-VAC).

Ndërsa disa vende mund të rekomandojnë përforcues, “prioriteti i menjëhershëm për botën është përshpejtimi i aksesit në vaksinimin parësor, veçanërisht për grupet në rrezik më të madh të zhvillimit të sëmundjeve të rënda,” shtoi grupi, duke vënë në dukje “nevojën për barazi në qasjen ndaj vaksinave në mbarë botën”. vendet për të arritur qëllimet globale të shëndetit publik.”

Ndërsa vaksinat e disponueshme aktualisht fokusohen në “zvogëlimin e sëmundjeve të rënda dhe vdekjen, si dhe mbrojtjen e sistemeve shëndetësore”, ekziston nevoja për vaksina “që kanë ndikim të lartë në parandalimin e infeksionit dhe transmetimit”. Derisa të zhvillohen injektime të tilla, vaksinat ekzistuese mund të kenë nevojë të përditësohen për të synuar më mirë variantet e virusit në zhvillim si Omicron, tha grupi.

Zhvilluesit duhet të punojnë për të krijuar vaksina që “nxit reagime imune që janë të gjera, të forta dhe afatgjata në mënyrë që të zvogëlojnë nevojën për doza të njëpasnjëshme përforcuese”, kërkoi TAG-Co-VAC.

Të martën, kreu i Rregullatorit të BE-së për barnat EMA i Strategjisë së Kërcënimeve Biologjike të Shëndetit dhe Vaksinave tha se ata nuk kanë ende të dhëna të mjaftueshme për të rekomanduar një përforcues të dytë – dozën e katërt deri më tani – edhe pse disa vende kërkuan një masë të tillë.

Marco Cavaleri tha se ata ishin “më tepër të shqetësuar për një strategji që ngatërron përsëritjen e vaksinimit brenda një afati të shkurtër”, duke shtuar se “ne nuk mund të japim vazhdimisht një dozë përforcuese çdo tre-katër muaj”.

OBSH tha se Omicron mund të infektojë më shumë se gjysmën e popullsisë së BE-së gjatë dy muajve të ardhshëm dhe u kërkoi autoriteteve të bllokut të mos e trajtojnë virusin si endemik.