Vendosni fjalën kyçe....

Mister i Covid-19, shkencëtarët deshifrojnë pse virusi i “kursen” fëmijët


Shkencëtarët kanë zbuluar një nga misteret e Covid-19, pse virusi godet njerëzit e moshuar apo të rriturit, ndërsa duket se i lë fëmijët të paprekur. Përparimi mund të hapë rrugën për trajtime të reja për të luftuar pandeminë.

Studiuesit në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt zbuluan se fëmijët kanë nivele më të ulëta të një proteine ​​receptori që SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, ka nevojë për të pushtuar mushkëritë.

“Studimi ynë siguron një arsyetim biologjik pse veçanërisht foshnjat dhe fëmijët shumë të vegjël duket se kanë më pak të ngjarë të infektohen ose të kenë simptoma të rënda të sëmundjes.” – shpjegoi Jennifer Sucre, një profesore asistente e pediatrisë që drejtoi kërkimin.

Kur thërrmohet një grimcë virusi në mushkëri, ‘thumba’ proteine ​​kapen në receptorin ACE2, i cili shtrihet në sipërfaqet e qelizave të caktuara të mushkërive.

Një enzimë qelizore e prodhuar te gjitarët, e quajtur TMPRSS2, pastaj copëton proteinën thumb, duke lejuar që virusi të depërtojë në qelizë duke u bashkuar me membranën qelizore. Pas përfundimit të infiltrimit, virusi më pas rrëmben ‘timonin’ gjenetik të qelizës dhe e përdor atë për të shumëfishuar veten.

“Hulumtimi ynë është përqendruar gjithmonë në të kuptuarit e zhvillimit të mushkërive dhe se si mushkëritë foshnjore ndryshojnë nga mushkëritë e të rriturve në cënueshmërinë e tyre ndaj lëndimeve.” – tha Sucre.

“Në këtë studim në të vërtetë kemi marrë një qëndrim të kundërt dhe kemi mundur të shohim se si mushkëria në zhvillim nga ndryshimet e saj mbrohet nga infeksioni SARS-CoV-2.” – shtoi ajo.