Vendosni fjalën kyçe....

Greenpeace dënon planet e Japonisë për të hedhur në det ujin e centralit bërthamor: Dëmton ADN-në e njeriut


Greenpeace ka paralajmëruar se uji radioaktiv nga impianti bërthamor i dëmtuar në Fukushima të Japonisë përmban lëndë që mund të dëmtojë ADN-në e njeriut nëse shkarkohet në oqean, siç është planifikuar të ndodhë.

Uji i ndotur nga uzina bërthamore, tani e shkatërruar e Fukushimas përmban një substancë radioaktive e cila është e dëmshme për ADN-në e njeriut, pretendon një raport i Greenpeace. Studimi u botua të premten në mëngjes dhe adresoi raportet se Japonia do të shkarkojë 1.23 milion tonë ujë në Oqeanin Paqësor.

Publikimi i titulluar ‘Stemming Tide 2020: Realiteti i krizës radioaktive të ujit Fukushima’ pretendon se uji i supozuar i trajtuar ende përmban ‘nivele të rrezikshme të karbonit-14’, një substancë radioaktive që ka ‘potencialin për të dëmtuar ADN-në e njeriut’.

Që nga tërmeti, cunami dhe katastrofa bërthamore që rezultoi në 2011, Tokyo Electric Power (Tepco) ka luftuar për të menaxhuar grumbullimin e lëngut të ndotur në vendin e katastrofës.

Depozitat e magazinimit u ndërtuan për të vendosur ujin e ndotur, i cili u përdor për të ftohur bërthamat e reaktorit bërthamor. Sidoqoftë, detyra e pastrimit u bë më e vështirë pasi doli që çarjet në themelet e reaktorëve kishin lejuar që sasi të mëdha uji të depërtonin në tokë dhe të ndotnin ujërat nëntokësore. Kjo i la autoritetet me më shumë ujë për të trajtuar.

Greenpeace gjithashtu akuzoi qeverinë për përhapjen e të pavërtetave në lidhje me pasojat e katastrofës. Raporti pretendon se qeveria japoneze e ka përshkruar gabimisht ujin si ‘të trajtuar’ dhe ka dhënë përshtypjen se tritiumi radioaktiv është i vetmi radionuklid në ujë.

Hapësira për të ruajtur lëngun thuhet se është planifikuar të mbarojë deri në vitin 2022, duke detyruar autoritetet të marrin një vendim në lidhje me asgjësimin e tij.

Kryeministri japonez, Yoshihide Suga, tha të mërkurën se një vendim duhet të merret shpejt.

“Ne nuk mund ta shtyjmë çështjen përgjithmonë. Ne do të dëshironim të merrnim një vendim me përgjegjësi sa më shpejt të jetë e mundur.” – shtoi ai.

Ndërsa qeveria japoneze ende nuk ka bërë një njoftim zyrtar, u raportua javën e kaluar se autoritetet favorizojnë shkarkimin e ujit të ndotur në det përgjatë shumë viteve.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *