Vendosni fjalën kyçe....

Rritja e rasteve me Covid-19, Italia shtrëngon masat kufizuese


Rastet e reja të koronavirusit në Itali vazhdojnë të rriten. Kjo është arsyeja pse qeveria ka futur një sërë kufizimesh për të frenuar kurbën e infektimit. Duke forcuar masat anti-Covid në fuqi, po bëhet një përpjekje për të shmangur një bllokim të ri në nivelin kombëtar që do të ishte shumë i rëndë për ekonominë e vendit.

Mediet italiane shkruajnë se mbyllja në orën 24:00 për baret dhe klubet, është një nga rregullat e reja të treguara.

Përforcimi i masave vjen në një kohë pasi Italia shënoi të dielën një rekord ditor me 11,705 raste dhe 69 viktima nga Covidi.

“Në dritën e të dhënave të reja dhe fazës së re, nevojiten masa më të rrepta për të përballuar rritjen progresive të infeksioneve”, paralajmëroi komiteti tekniko-shkencor. Ekziston gjithashtu një nxitje për mësimin në distancë në shkollat ​​e mesme. Kryeminisri italian Giuseppe Conte tha në një deklaratë: “nuk mund të humbim kohë, duhet të vendosim masa për të shmangur një izolim total, i cili do ta dëmtonte ekonominë”.

Sheshet dhe rrugët e qendrave urbane

Shtrydhja në jetën e natës ka mbërritur. Sipas kryeministrit italian Conte, kryetarët e bashkive do të jenë në gjendje të urdhërojnë mbylljen për publikun pas orës 21 të shesheve dhe rrugëve të qendrave urbane ku mund të krijohen situata grumbullimi, “pa paragjykuar mundësinë e hyrjes dhe daljes për të hapur në mënyrë të ligjshme bizneset dhe shtëpitë private”.

Bare dhe restorante

Aktivitetet e shërbimeve të hotelierisë (përfshirë baret, pubet, restorantet, akulloret, pastiçeritë) lejohen nga ora 5.00 e mëngjesit deri në mesnatë me konsum në tryezë dhe me maksimumi gjashtë persona për tryezë, dhe deri në orën 6.00 pasdite. Në mungesë të konsumit në tryezë; furnizimi me ushqim në shtëpi është gjithmonë i lejuar në përputhje me rregullat e higjienës dhe shëndetit.

Dhoma lojërash dhe bingo

Aktivitetet e arkadave të dëfrimeve, dhomave të basteve dhe sallave të bingove lejohen nga ora 8 e mëngjesit deri në ora 9 pasdite me kusht që Rajonet dhe Provincat Autonome të kenë konstatuar më parë përputhshmërinë e kryerjes së aktiviteteve të lartpërmendura me ecurinë e situatës epidemiologjike në territoret e tyre dhe që identifikoni protokollet ose udhëzimet e zbatueshme të përshtatshme për parandalimin ose zvogëlimin e rrezikut të infektimit në sektorin e referencës ose në sektorë të ngjashëm.

Sporti

Sportet themelore amatore, shkollat ​​dhe aktivitetet e trajnimit fillestar në lidhje me sportet e kontaktit lejohen vetëm individualisht dhe garat nuk lejohen. Të gjitha garat dhe aktivitetet në lidhje me sportet e kontaktit që kanë një karakter lojërash-amatore pezullohen. Futbolli, basketbolli dhe sportet e tjera të kontaktit me pesë lojëra tani janë të ndaluara në nivelin amator dhe me dekretin e ri masa do të prekë gjithashtu shoqatat dhe klubet amatore, duke përfshirë këtu edhe shkollat ​​për fëmijë dhe adoleshentë. Palestrat dhe pishinat mbeten të hapura , por, Conte tha “ne do t’u japim palestrave një javë për të  qenë në përputhje me protokollet e sigurisë”, duke njoftuar vendimet për mbylljet për ata që nuk do t’i respektojnë këto protokolle.

Raporti i fundit javor nga Ministria e Shëndetësisë, hartuar së bashku me ekspertët e Institutit të Lartë të Shëndetësisë, nxori në pah pasigurinë e situatës epidemiologjike. Është raportuar se virusi po qarkullonte në të gjithë territorin kombëtar duke shkaktuar një rritje të përgjithshme të ngarkesës në shërbimet spitalore.