Vendosni fjalën kyçe....

“FBI përdori dosjen Steele për të spiunuar Trump”-Departamenti i Drejtësisë


U.S. Attorney General William Barr

FBI-ja ishte e vetëdijshëme për një hetim të kundërzbulimit në të cilin Christopher Steele mbështetej për dosjen e tij Trump-Rusi, por vazhdoi të rinovonte urdhrin e FISA për të spiunuar presidentin, kjo sipas një letre të re të publikuar.

Dosja e përpiluar nga spiuni britanik Christopher Steele, e paguar përmes firmës Fusion GPS nga fushata presidenciale e Hillary Clinton, u përdor nga FBI për të marrë një urdhër për të spiunuar ndihmësin e fushatës të Trump Carter Page në Tetor 2016, para zgjedhjeve presidenciale. Mandati u rinovua pasi Donald Trump u zgjodh president dhe përfundimisht skadoi diku në fund të 2017.

Në një memo të redaktuar me dy faqe të bëra publike të enjten nga Senatori Lindsey Graham (R-Karolina e Jugut), Departamenti i Drejtësisë i SHBA-së zbuloi se “nën-burimi kryesor” i Steele (PSS) kishte qenë nën hetimin e FBI në 2009 si një agjent i mundshëm rus. Ekipi i FBI-së duke shkuar pas Trump (Crossfire Hurricane) u njoh për këtë në dhjetor 2016 dhe intervistoi PSS në janar 2017 – gjisesi ai pastaj rinovoi urdhrin e Page FISA tre herë të tjera.

“Në dhjetor 2016, ekipi CROSSFIRE HURRICANE identifikoi nën-burimin kryesor të përdorur nga Christopher Steele dhe në atë kohë, u njoh me hetimin e vitit 2009. Ekipi CROSSFIRE HURRICANE intervistoi nën-burimin kryesor gjatë tre ditëve vijuese në Janar 2017. Në atë kohë, hetimi i vitit 2009 mbeti i mbyllur.

Hetimi i vitit 2009 mbetet i mbyllur deri më sot, ”thotë memorandumi i DOJ.

Arsyeja pse FBI kishte mbyllur hetimin, siç zbulon memorandumi, ishte se nën-burimi kryesor ishte larguar nga SHBA në Shtator 2010. FBI tha se “do të merrej në konsideratë rihapja e hetimit në rast” se personi kthehej në SHBA. Për çfarëdo arsye, megjithëse PSS u kthye në një moment tjetër, hetimi nuk u rihap përsëri.

Ndërsa memorandumi i DOJ nuk e zbulon emrin e nën-burimit kryesor, disa dedektivë online e përcaktuan atë në korrik si njëfarë Igor Danchenko. Avokati i tij Mark E. Schamel konfirmoi identifikimin për New York Times një ditë pasi RT raportoi për të. Danchenko kishte punuar si studiues për Institutin Brookings deri në vitin 2010. Kjo shkruhet me memon që thotë se ai po punonte në një “think-tank” në Uashington, DC kur disa bashkëpunëtorë dyshuan se ai ishte një “spiun rus”.

Hetimi i FBI-së nuk doli me gjë përtej një “kontakti me një oficer të njohur të inteligjencës ruse” në shtator 2006, dhe ai ishte “shumë i njohur” me një “oficer rus me bazë në Uashington“.

Flimsy siç duket tani, ishte shumë më tepër sesa ishte parë ndonjëherë në Carter Page. Nuk ndihmoi që avokati i FBI-së Kevin Clinesmith të kishte ndryshuar prova për ta bërë Page të dukej si një agjent i huaj, kur në fakt nuk ishte. Në gusht, Clinesmith u deklarua fajtor për një akuzë më të vogël për të bërë një deklaratë të rreme.

Kur ai ia dërgoi memorandumin Graham, Prokurori i Përgjithshëm Bill Barr shkroi se informacioni shtesë i klasifikuar që “ndikon në njohuritë e FBI-së në lidhje me besueshmërinë” e dosjes Steele mund të deklasifikohet nga Drejtori i Inteligjencës Kombëtare së shpejti, pasi nuk do të ndërhyjë me hetimin penal të kryer nga avokati amerikan John Durham.

Dosja Steele ka qenë gur themeli i ‘Russiagate’ – skandali i prodhuar që akuzon Trump për lidhje ose ‘bashkëpunim’ me Rusinë gjatë zgjedhjeve 2016. Tashmë ka dalë që ekipi i ‘Crossfire Hurricane’ kishte intervistuar Danchenko në janar 2017 dhe kishte vërtetuar që Dosja ishte e trilluar, por vazhdoi ta përdorte atë për të spiunuar Trump, duke e inkuadruar Carter Page si një agjent rus gjithsesi. Në atë kohë, ata  e dinin që Danchenko kishte qenë nën hetim të FBI-së si një agjent i dyshuar rus – por nuk dukej se i shqetësonte aspak.

E thënë thjesht, kjo do të thotë që anëtarët e ekipit të Crossfire Hurricane – si ish-agjenti Peter Strzok dhe paramartari i tij Lisa Page, si dhe Drejtori i FBI James Comey dhe zëvendësi i tij Andrew McCabe, duhet të japin disa shpjegime.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e RT