Vendosni fjalën kyçe....

Putin president deri në 2036, numërimet paraprake në favor të ndryshimeve të Kushtetutës në Rusi


Pasi janë numëruar 30 përqind e votave, rezultatet paraprake tregojnë se 74.1 përqind e popullit rus kanë mbështetur një paketë të ndryshimeve kushtetuese, duke shndërruar plotësisht dokumentin më të rëndësishëm juridik të Rusisë, raporton RT.

Pas një jave votim në internet dhe personalisht, me një pjesëmarrje prej mbi 60 përqind, shumica e elektoratit vendosën që ndryshimi i kushtetutës do të ishte i dobishëm për vendin. Më e rëndësishmja, ndryshimet e reja nënkuptojnë që Presidenti Putin mund të rizgjidhet dy herë përsëri dhe potencialisht të mbajë pushtetin deri në vitin 2036.

Fillimisht e planifikuar për 22 Prill, dhe u shty për në 1 Korrik për shkak të Covid-19, votimi gjith-rus u mbajt gjatë një jave, dhe, për herë të parë ndonjëherë, në Moskë dhe Nizhny Novgorod, votuesit u lejuan të hedhin votat e tyre në internet .

Midis ndryshimeve të tjera, kushtetuta e ndryshuar rishtaz tani përfshin indeksimin e rregullt të pensioneve dhe një pagë minimale të garantuar mbi nivelin e jetesës.

Ndryshimet shtesë përfshijnë përkufizimin e martesës si bashkim midis një burri dhe një gruaje, një ndalim për zyrtarët e lartë të qeverisë për të mbajtur pasaporta të huaja, dhe duke kufizuar presidentët e ardhshëm për të shërbyer vetëm dy terma. Në diskutueshmëri, kushtetuta e re përfshin gjithashtu një përmendje të Zotit, në lidhje me trashëgiminë e vendit.

Kushtetuta e ndryshuar rishtazi gjithashtu shënon një zhvendosje të vogël nga sistemi hiper-presidencial, i prezantuar nga ish-presidenti Boris Yeltsin në 1993. Duke rishpërndarë disa kompetenca në organe të tjera qeveritare, si dhomat e parlamentit ashtu edhe ato të sipërme të parlamentit tani kanë mundësinë për të propozuar dhe miratimin e zyrtarëve të caktuar.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *