Vendosni fjalën kyçe....

Si e ka vënë Bill Gates, OBSH-në nën “thundrën” e tij


Disa miliarderë janë të kënaqur me blerjen e një ishulli. Bill Gates mori një agjenci shëndetësore të Kombeve të Bashkuara në Gjenevë.

Gjatë dekadës së fundit, njeriu më i pasur në botë është bërë dhuruesi i dytë më i madh i Organizatës Botërore të Shëndetit, i dyti vetëm pas SHBA-së, duke kapërcyer edhe Mbretërinë e Bashkuar. Kjo gjë e madhe i jep atij ndikim të madh në axhendën e institucionit, që mund të rritet pasi SHBA-ja dhe Mbretëria e Bashkuar kërcënojnë të shkurtojnë fondet nëse agjencia nuk bën investime më të mira.

Rezultati, thonë kritikët e tij, është se përparësitë e Gates janë bërë në fakt vetë OBSH. Në vend që të përqëndrohet në forcimin e kujdesit shëndetësor në vendet e varfra – kjo do të ndihmonte, sipas mendimit të tyre, përmbajtjen e shpërthimeve në të ardhmen të epidemive si Ebola – agjencia harxhon një sasi disproporcionale të burimeve të saj në projekte me rezultatet e matshme që preferon Gates, siç është përpjekja për të zhdukur poliomielitin.

Shqetësimet në lidhje me ndikimin e miliarderëve të softuerit – afërsisht një e katërta e buxhetit të OBSH-së shkon drejt zhdukjes së poliomielitit – ka çuar në një përpjekje për ta rikthyer atë. Por ai mbetet një forcë që duhet të llogaritet, pasi OBSH-ja përgatitet të zgjedhë një nga tre finalistët për të udhëhequr organizatë.

“Të gjithë kandidatët do të duhet të bëjnë aleancë me të në një farë mënyre,” tha Sophie Harman, Profesore e asociuar e politikës ndërkombëtare në Universitetin Queen Mary të Londrës.

“Ju nuk mund ta injoroni atë.”

Provat e ndikimit të pashembullt të Gates janë në disa mënyra, të fshehta e të dukshme.

“Ai trajtohet si një kryetar shteti, jo vetëm në OBSH, por edhe në G20” – tha një përfaqësues OJQ-je me qendër në Gjenevë

Një dekadë më parë, kur Gates filloi të hidhte para në zhdukjen e malaries, zyrtarët e lartë – përfshirë shefin e programit të malaries të OBSH-së – ngritën shqetësime se fondacioni po deformonte përparësitë e kërkimit.

“Shprehja e përdorur shpesh ishte” filantropi monopoliste “, ideja që Gates po ndiqte qasjen e tij me kompjuterët dhe po e aplikonte atë në Fondacionin Gates,” tha një burim i afërt me bordin e OBSH-së.

Miliarderi ishte individi i parë privat që drejtoi asamblenë e përgjithshme të vendeve anëtare të OBSH-së, dhe akademikët kanë krijuar një term për ndikimin e tij në shëndetin global: Bill Chill. Pak njerëz guxojnë të kritikojnë hapur atë që ai bën. Shumica e 16 personave të intervistuar lidhur me temën do ta bënin këtë vetëm në kushte anonimiteti.

“Ai trajtohet si një kryetar shteti, jo vetëm në OBSH, por edhe në G20,” tha një përfaqësues i OJQ-ve me qendër në Gjenevë, duke e quajtur Gates një nga burrat më me ndikim në shëndetin global.

Delegatët e vendit anëtar me të cilët POLITICO foli për të mos shprehur shqetësim të veçantë për ndikimin e Gates ishin të bindur se ai është i qëllimshëm.

Sidoqoftë, ndikimi i tij ka shqetësuar OJQ e akademikë. Disa avokatë të shëndetit kanë frikë se për shkak se paratë e Fondacionit Gates vijnë nga investime në biznes të madh, ai mund të shërbejë si një Kalë Troje për interesat e korporatave për të minuar rolin e OBSH-së në përcaktimin e standardeve dhe formësimin e politikave shëndetësore.

Të tjerët thjesht kanë frikë se Kombet e Bashkuara mbështeten shumë në paratë e Gates dhe se sipërmarrësi mund të ndryshojë një ditë mendjen e tij dhe t’i transferojë diku tjetër.

Gates dhe ekipi i tij i fondacionit kanë dëgjuar kritikat, por ata janë të bindur se ndikimi i punës dhe parave të tyre është pozitiv.

“Është gjithmonë një pyetje e drejtë të pyesim nëse një filantropi e madhe ka një ndikim disproporcional,” tha Bryan Callahan, zëvendësdrejtor për angazhimin ekzekutiv në fondacionin Bill dhe Melinda Gates.

“Kur bëhet fjalë për përparësitë që fondacioni ka identifikuar dhe ne zgjedhim të investojmë në të, shpresojmë se jemi duke ndihmuar në krijimin e një mjedisi të lehtësuar,” tha ai.

Steve Landry, drejtori i partneriteteve shumëpalëshe të Fondacionit Gates, tha se fondacioni siguron “fonde të konsiderueshme” për ekipet e programit që më pas vendosin se si t’i përdorin ato më mirë.

Fijet e kryqëzuara

Fondacioni Gates ka pompuar më shumë se 2.4 miliardë dollarë drejt OBSH-së që nga viti 2000, pasi vendet janë shprehur të gatshme të vendosin më shumë para të tyre në agjenci, veçanërisht pas krizës globale financiare të vitit 2008.

Taksat e paguara nga shtetet anëtare tani përbëjnë më pak se një të katërtën e buxhetit dyvjeçar të OBSH-së. Pjesa tjetër vjen nga ato që qeveritë, Gates, fondacionet e tjera dhe ndërmarrjet vullnetare. Meqenëse këto fonde zakonisht caktohen për projekte ose sëmundje specifike, OBSH-ja nuk mund të vendosë lirshëm se si t’i përdorë ato.

Zhdukja e poliomielitit është deri më tani programi më i mirë i financuar i OBSH-së, me të paktën 6 miliardë dollarë të akorduar për të ndërmjet 2013 dhe 2019, në një pjesë të madhe sepse rreth 60 përqind e kontributeve të Fondacionit Gates janë alokuar për kauzën. Gates dëshiron rezultate të prekshme dhe fshirja e një sëmundjeje gjymtuese si poliomieliti do të ishte një.

Por përqëndrimi te poliomieliti ka lënë në mënyrë të efektshme OBSH-në duke lypur për fonde për programe të tjera, veçanërisht për të mbështetur sistemet shëndetësore të vendeve të varfëra përpara goditjeve të tjera të epidemisë.

Kriza e Ebolës e vitit 2014, e cila vrau 11,000 njerëz në Afrikën Perëndimore, ishte një përvojë veçanërisht e keqe për OBSH-në. Një program urgjent i hartuar në vazhdën e epidemisë ka marrë deri tani rreth 60 përqind të 485 milionë dollarëve të nevojshme për 2016-2017.

Ndikimi i Gates ndaj OBSH-së u vu në dyshim edhe një herë gjatë garës për të pasuar Chan si drejtor i përgjithshëm i tij.

Shefja e OJQ-së në largim, Margaret Chan, gjithashtu është dashur të zvogëlojë përpjekjen e saj për t’i detyruar vendet të rrisin kontributet e detyrueshme për herë të parë në një dekadë. Chan fillimisht shpresonte për një rritje prej 10 përqind, por OBSH-ja do të përfundojë duke kërkuar vetëm 3 përqind më shumë këtë muaj pasi disa vende kundërshtuan.

Kjo e bën më të rëndësishëm kontributin e Fondacionit Gates.

“Ata vijnë me një libër kontrolli dhe me disa ide të zgjuara,” tha Laurie Garrett, një anëtare e moshuar për shëndetin global në Këshillin për Marrëdhëniet e Jashtme.

Shumica e ndikimit të Fondacionit Gates në OBSH është shumë i matur, tha ajo, duke shtuar se gjithashtu mund të vendosë të ndërmarrë nisma jashtë organizatës, ashtu siç bëri me GAVI, i cili ndihmon vendet më të varfëra të blejnë vaksinat në masë me një zbritje, ose me një Koalicion për Inovacionet e Përgatitjes Epidemike të nisur kohët e fundit, një aleancë për të zhvilluar vaksina për sëmundje infektive në zhvillim.

Por përqendrimi i fondacionit në shpërndarjen e vaksinave dhe ilaçeve, sesa në ndërtimin e sistemeve shëndetësore elastike, ka tërhequr kritikat. Disa OJQ shqetësohen se ai mund të jetë shumë afër industrisë.

Në janar, 30 grupe të mbrojtjes shëndetësore i shkruajtën një letër të hapur bordit ekzekutiv të OBSH-së duke protestuar kundër bërjes së Fondacionit Gates një partner zyrtar të agjencisë, sepse të ardhurat e saj vijnë nga investimet në kompani që janë në kundërshtim me qëllimet e shëndetit publik, siç është Coca-Cola.

Fondacioni Gates thotë se operon si një entitet i veçantë nga besimi, falë një “kontrolli të rreptë” dhe se mbetet i pavarur nga investimet e tij, të cilat përjashtojnë rreptësisht industrinë e duhanit, alkoolit ose armëve.

Rritja e parave të mëdha

Shqetësimet për rolin në rritje të parave private i shtynë vendet anëtare të bien dakord, pas disa vitesh bisedimesh, mbi një politikë të re që rregullon se si veprohet me subjekte të tilla si fondacione private, kompani dhe OJQ. Tani është duke u mbështetur në agjenci.

Pavarësisht kritikave, bordi i OBSH-së i dha statusit “marrëdhëniet zyrtare” të Fondacionit Gates. Në praktikë, disa burime thanë se nuk ndryshon shumë në marrëdhëniet që OBSH-ja tashmë kishte me fondacionin.

Gaudenz Silberschmidt, drejtori i partnerëve të OBSH-së, tha se statusi i ri bazohet në një plan bashkëpunimi tre-vjeçar:

“Kjo do të thotë që ne kemi një planifikim të qëndrueshëm dhe ne dhe shtetet anëtare e dimë se çfarë po bëjmë me ta.”

Organi i Kombeve të Bashkuara Sh.B.A gjithashtu ndryshoi katër vjet më parë mënyrën se si miratohet buxheti i tij, për të siguruar që vendet anëtare të vendosin përparësitë e tij. Kjo do të thotë që Gates mund të vendosë para në projekte që mbështesin 194 anëtarët; fondacioni nuk mund të hedhë një ide të re dhe t’i kërkojë OBSH që të punojë në të menjëherë vetëm sepse po siguron paratë.

Këto ndryshime kanë qetësuar disa kritika për ndikimin e tij në rritje në trupin shëndetësor, thanë Silberschmidt dhe dy burime pranë bordit të OBSH-së.

Fondacioni gjithashtu duket se e ka marrë mesazhin. Përfaqësuesit e tij takohen pesë deri në gjashtë herë në vit me donatorë të tjerë të mëdhenj për të diskutuar përparësitë e OBSH-së, dhe si mund t’i mbështesin ata, tha Landry.

Dy përfaqësues të vendeve të mëdha donatore konfirmuan se të dërguarit e fondacionit kishin qenë shumë bashkëpunues vitet e fundit.

“Ata janë shumë më gjithëpërfshirës. Ata sjellin aktorë të tjerë, bisedojnë me vendet anëtare që me të vërtetë të përpiqen të krijojnë konsensus,” tha një delegat.

Me synimet më të mira

Ndikimi i Gates ndaj OBSH-së u vu në dyshim edhe një herë gjatë garës për të pasuar Chan si drejtor i përgjithshëm i tij.

Tre kandidatët e fundit përfshinë Sania Nishtar, një kardiolog nga Pakistani që është zotuar t’i kthejë agjencisë “përsëri lavdinë e saj të mëparshme”; David Nabarro, një mjek britanik dhe ish-i dërguari special i SHBA-së për Ebola si dhe Tedros Adhanom Ghebreyesus, i cili ka shërbyer si ministër i Shëndetësisë dhe ministër i Jashtëm në qeverinë e Etiopisë.

Tedros, i cili si shumë në Etiopi thirret me emrin e tij të parë, mbështetet nga Bashkimi Afrikan. Ai premtoi të reformojë organizatën për t’u marrë më mirë me krizat si Ebola dhe të shtyjë për hyrje universale në kujdesin shëndetësor në të gjithë botën.

Vitin e kaluar, një diplomat francez sugjeroi që Gates gjithashtu të mbështesë Tedros, pasi kishte financuar programe shëndetësore në vendin e tij kur ishte ministër i Shëndetësisë. Disa zyrtarë të fondacionit e kanë mohuar këtë, duke thënë se fondacioni nuk mund të marrë një qëndrim duke pasur parasysh se nuk është një vend anëtar votues dhe kështu duhet të mbetet asnjanës.

Shefi i ri i OBSH-së do të zgjidhet nga vendet anëtare që kanë paguar tarifat e anëtarësimit të tyre në 23 maj, në një takim vjetor në Gjenevë.

Megjithatë, shumica e përfaqësuesve të vendit që ranë dakord të flasin në mënyrë anonime mbi këtë temë thanë se ata nuk shqetësoheshin veçanërisht për ndikimin e Fondacionit Gates në OBSH.

“Me sa mund të them, njerëzit janë vërtet të lumtur me këdo që jep para,” tha një person.

Një e panjohur e madhe është ajo që do të ndodhë me paratë e fondacionit, pasi të përmbushë objektivin e tij për zhdukjen e poliomielitit, i cili filloi në fund të viteve 1980 dhe tani duket se po i afrohet qëllimit të tij.

Chan ka paralajmëruar se nëse paraja e poliomielitit ndalet në vitin 2019, organi global shëndetësor do të jetë në kërkim edhe për më shumë para.

Landry i Fondacionit Gates tha që kolegët e tij po punonin me OBSH-në dhe ekipin e tij polio në një “plan tranzicioni” për të siguruar që programet e financuara aktualisht nga përpjekja e poliomielitit nuk do të ndjehen në telashe pasi paratë të ndalojnë të rrjedhin. OBSH-ja do të paraqesë një raport mbi të për vendet anëtare në maj.

“Ndikimi i fondacionit në OBSH është shumë i madh,” tha Garrett, i Këshillit për Marrëdhëniet e Jashtme. “Nëse ata nuk do të ishin atje, nëse do të largoheshin me paratë e tyre, ndikimi i dëmshëm do të ishte i thellë, dhe të gjithë janë shumë të vetëdijshëm për këtë.”

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Politico


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *