Vendosni fjalën kyçe....

BE-ja paraqet strategjinë e heqje së kufizimeve ndaj Covid-19


Menaxhimi i kujdesit shëndetësor dhe krizës ekonomike të CCOVID-19 kushton rreth 3 trilionë euro për Evropën, tha Ursula von der Leyen, presidentja e Komisionit Evropian.

Von der Leyen foli në një konferenccë për shtyp duke paraqitur hartën e Komisionit Evropian për heqjen graduale të masave CCOVID-19 në BE.

Ajo kujtoi se strategjia e daljes nuk duhet të interpretohet si një sinjal për të hequr menjëherë mbylljen, por masat duhet të lehtësohen ngadalë për të shmangur një pasojë edhe më të madhe ekonomike.

Strategjia paralajmëron me kujdes se “çdo nivel i relaksimit gradual të izolimit do të çojë në mënyrë të pashmangshme në një rritje përkatëse të rasteve të reja” dhe koronavirusi do të jetë i pranishëm derisa të zhvillohet një vaksinë.

Ajo gjithashtu bëri thirrje për konferenccë të donatorëve për të financcuar studimin mbi një vaksinë kundër koronavirusit. Ngjarja është planifikuar për në datën 4 maj.

Heqje e koordinuar graduale e bllokimit

Masa sugjeron vetëm lehtësimin e masave të mbylljes nëse statistikat vërtetojnë një ngadalësim të konsiderueshëm të përhapjes së pandemisë për një periudhë të qëndrueshme, sistemet e kujdesit shëndetësor kombëtar kanë kapaccitet të mjaftueshëm në njësitë e kujdesit intensiv, stoqet e ilaçeve dhe pajisjeve, si dhe ato janë në gjendje të monitorojnë përhapja e virusit.

Strategjia sugjeron që së pari të mbarohen masat e kontrollit në kufijtë e brendshëm midis shteteve anëtare, dhe vetëm më pas mund të vendoset për hapjen e kufijve mes vendeve.

Sipas udhëzimeve, së pari, shkollat ​​dhe universitetet duhet të rifillojnë arsimin. Pastaj dyqanet, restorantet dhe kafenetë mund të rihapen, por orët e hapjes dhe numri i klientëve duhet të jetë i kufizuar në fillim. Festivalet, ngjarjet kulturore dhe sportive mund të organizohen në fazën e fundit.