Vendosni fjalën kyçe....

Emiratet e Bashkuara Arabe zbulojnë vendburimin e madh të gazit natyror


Zbulimi i një fushe masive gazi në kufirin mes Dubait e Abu Dabit mund të ndikojë shumë në pozitat e Emirateve të Bashkuara Arabe teksa marrëdhëniet  e këtij të fundit me Katarin janë ftohur vitet e fundit.

Gjiri Persik është zona më e rëndësishme e prodhimit të naftës dhe gazit në botë. Pas dekadave të kërkimeve dhe prodhimit intensiv, rajoni ende mahnit eksploruesit e vazhdueshëm.

Edhe vendet e eksploruara mirë si Emiratet e Bashkuara Arabe ende kanë befasi në tokën e tyre. Emiratet tashmë janë një nga prodhuesit dhe eksportuesit më të mëdhenj në botë.

Në vitin 2019 ata prodhuan mesatarisht 2.9 milionë fuçi në ditë, që prodhon afërsisht 30 përqind të PBB-së së vendit.

Megjithë kapacitetin e tij mbresëlënës të prodhimit, Emiratet e Bashkuara Arabe mbetet e varur nga gazi natyror i importuar për të përmbushur kërkesën e brendshme. Një e treta e gazit të vendit sigurohet nga Katar fqinj.