Vendosni fjalën kyçe....

Sonda kineze hyn në histori, fotografon anën e errët të Hënës


Sonda hapësinore e Kinës, “Chang’e 4” ka transmetuar imazhin e parë të anës tjetër të hënës në Tokë, duke zbuluar një sipërfaqe shkëmbore të dëmtuar nga gropat e vogla dhe atë që duket të jetë një krater i madh.

Fotografia që ka hyrë në histori shënon herën e parë që një pajisje e ndërtuar nga njeriu ka zbritur në “anën e errët” të hënës.

Misioni u komplikua nga fakti se pozicioni dhe terreni i saj bllokojnë komunikimin e drejtpërdrejtë me Tokën nëpërmjet sinjaleve radio.

Për të zgjidhur këtë çështje, Kina lëshoi një satelit në maj të vitit 2018, i cili ndihmoi në transmetimin e informacionit.

Fotografia e anës së largët të hënës tregon një sipërfaqe të shterur të shkretëtirës, ​​e cila është e mbushur me një krater.

Sonda nuk është vetëm për të bërë fotografitë, megjithatë “Chang’e 4” do të kryejë disa eksperimente, duke përfshirë testimin nëse bimët mund të rriten në një mjedis me gravitet të ulët, duke eksploruar shtyllat për të gjetur ujë ose burime të tjera dhe duke respektuar bashkëveprimin midis erërave diellore dhe sipërfaqes hënore.