Vendosni fjalën kyçe....

Seriali rriti interesin për Çernobilin, 35 vjet pas katastrofës bërthamore Ukraina shpall planin për muze e vende argëtimi


Viti 2021 shënon 35 vjetorin e katastrofës së Çernobilit, një shpërthim që zhvendosi mijëra persona dhe pa qeverinë sovjetike të zbatonte një zonë përjashtimi me rreze 30 kilometra nga vendi. Tani, Ukraina ka në plan të zgjedhë zonën për turizëm.

I ndodhur në veri të vendit, aksidenti i Çernobilit ndodhi pranë qytetit tani të braktisur të Pripyat, shumë pranë kufirit të Bjellorusisë.

Duke shkruar në Facebook, Kirill Timoshenko, nënkryetari i Zyrës Presidenciale të Ukrainës, zbuloi planet për të ndërtuar një vend për t’u argëtuar, duke përfshirë një muze dhe vende për rekreacion dhe premtoi para shtesë për riparimin e rrugëve për të përmirësuar aksesin për turistët dhe shkencëtarët.

“Ukraina po punon për të siguruar që zona të mos jetë një vend i harresës, por një pikë zhvillimi,” shkroi Timoshenko.

“Termocentrali i parë diellor Çernobil po funksionon tashmë në zonën e përjashtimit të lëvizjes dhe ka mundësi për të krijuar ndërmarrje të reja, të ngjashme,” – shtoi ai.

Sipas zyrtarit, interesi për vendin e katastrofës është ngritur jashtë mase që kur u shfaq në serialin e HBO ‘Chernobyl’

“Gradualisht, Çernobili po bëhet një nga magnetët turistikë të Ukrainës. Një simbol që njerëzimi është në gjendje të rimarrë nëse nxjerrim përfundime nga gabimet tona,” tha ai.

Katastrofa e Çernobilit ndodhi 35 vjet më parë, më 26 Prill 1986, kur shpërtheu Reaktori 4 në termocentralin bërthamor të Çernobilit. Një ditë më vonë, qeveria Sovjetike urdhëroi evakuimin e qytetit afër, Pripyat, duke zhvendosur përgjithmonë mbi 100,000 njerëz.

Në ditët e sotme, zona e përjashtimit mund të vizitohet nga turistët, me udhëtime ditore të rregullta që drejtohen nga kryeqyteti i Ukrainës, Kiev.