Vendosni fjalën kyçe....

OSBE dënon dhunën, bën thirrje për dialog gjithëpërfshirës


OSBE-ja ka dënuar dhunën në protestën e fundjavës të opozitës së bashkuar dhe përpjekjeve për frikësimin e ambasadorit të saj në Tiranë.

Gjithashtu, OSBE-ja ka theksuar nevojën për dialog të brendshëm me përfshirjen e të gjithë aktorëve të brendshëm për të arritur një zgjidhje.

Në deklaratën e saj zyrtare nga zyra qendrore në Vjenë, OSBE nënvizon që kjo krizë nuk i shërben prosperitetit të Shqipërisë.

Deklarata e plotë:

Kryetari i OSBE-së në detyrë dhe Ministri i Punëve të Jashtme dhe Evropiane i Sllovakisë Miroslav Lajçák, Sekretari i Përgjithshëm i OSBE-së Tomas Greminger, Kryetari i Asamblesë Parlamentare të OSBE-së (OSBE PA) George Tsereteli dhe Sekretari i Përgjithshëm i Palës së OSBE-së Roberto Montella sot dënuan ashpër përdorimin e dhunës nga protestuesit në fundjavës në kryeqytetin e Shqipërisë Tiranës, si dhe kërcënimet dhe përpjekjet për frikësimin drejtuar Shefit të Prezencës së OSBE-së në Shqipëri dhe Organizatës në përgjithësi. Ata gjithashtu i bënë thirrje zyrtarëve të zbatimit të ligjit që të tregojnë përmbajtje.

Kryesuesi në detyrë, Presidenti i AP OSBE dhe Sekretari i Përgjithshëm i OSBE theksuan se e drejta për të mbledhur dhe protestuar në mënyrë paqësore është një parakusht themelor i një shteti demokratik. Por institucionet e forta vendase – përfshirë, në mënyrë kritike, një parlament efektiv – janë gurët themeli i demokracisë dhe thelbësore për stabilitetin politik dhe sundimin e ligjit. Dhuna dhe frikësimi i zyrtarëve të organizatave ndërkombëtare janë të papranueshme.

Ata falënderuan autoritetet shqiptare për mbrojtjen e shpejtë të rezidencës të shefit të Prezencës së OSBE-së dhe inkurajuan të gjitha palët të tregonin moderim gjatë protestave të sotme. “Trazirat nuk janë zëvendësuese për angazhimin politik demokratik. Ata ndërprenë çdo shans për dialog – dhe për këtë arsye çdo shans për të gjetur një bazë të përbashkët. Ne u bëjmë thirrje të gjithë liderëve politikë dhe qytetarëve të Shqipërisë që të tregojnë përgjegjësi, të demonstrojnë në mënyrë paqësore dhe të veprojnë me përmbajtje. OSBE do të vazhdojë të mbështesë procesin demokratik në Shqipëri “.

“Një zgjatje e krizës në mënyrë të pashmangshme do të pengonte përparësitë strategjike të brendshme dhe të jashtme të Shqipërisë. Ka ardhur koha për të hartuar një platformë të brendshme për dialog, e cila përfshin të gjithë aktorët relevantë, duke përfshirë të gjitha palët, shoqërinë civile dhe akademinë, për të kapërcyer dallimet dhe për të punuar së bashku në interesin më të mirë të Shqipërisë “.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *