Vendosni fjalën kyçe....

Kina po ndërton dy të tretat e turbinave të erës dhe paneleve të diellit globalisht


Pothuajse dy të tretat e impianteve të mëdha të erës dhe diellore në ndërtim global janë në Kinë, ku rritja e kapaciteteve të burimeve të rinovueshme ka shtrydhur pjesën e prodhimit të qymyrit në nivele të reja, tregon një hulumtim i Reuters.

Kina po ndërton 339 gigavat (GW) energji nga era dhe dielli, ose 64% e totalit global, zbuloi një raport nga grupi i ekspertëve Global Energy Monitor (GEM) me bazë në SHBA. Kjo është mbi tetë herë më shumë se projekti i gazsjellësit në SHBA që vjen i dyti me 40 GW.

Ritmi i Kinës vendos objektivin global për të trefishuar kapacitetin e energjisë rinovueshme deri në fund të 2030-ës, edhe pa më shumë energji hidrocentrale, thanë autorët e raportit, duke i bërë thirrje Kinës që të heqë objektivat e saj në premtimet për klimën në OKB vitin e ardhshëm.

Pekini është gjithashtu në rrugën e duhur për të përmbushur objektivin e tij për vitin 2030 për të instaluar 1200 GW energji ere dhe diell deri këtë muaj – gjashtë vjet më herët – tha javën e kaluar grupi Climate Energy Finance me bazë në Sidnei.

Thithja e bumit të burimeve të rinovueshme mbetet një sfidë për rrjetin e Kinës me qymyr dhe nevojitet zhvillim më i shpejtë i linjave të transmetimit, tha analisti i kërkimit GEM Aiqun Yu.

Megjithatë, kapaciteti i ri e shtyu prodhimin e burimeve të rinovueshme në nivele rekord kohët e fundit, sipas një analize të veçantë të publikuar nga Carbon Brief të enjten.

Kina prodhoi 53% të elektricitetit të saj nga qymyri në maj, një nivel rekord i ulët, ndërsa një rekord 44% erdhi nga burime të karburanteve jofosile, që tregon se emetimet e saj të karbonit mund të kenë arritur kulmin vitin e kaluar nëse trendi vazhdon, sipas analizës së kryer nga Lauri Myllyvirta, bashkëpunëtore e lartë në Institutin e Politikave të Shoqërisë së Azisë.