Vendosni fjalën kyçe....

Mbreti i Suedisë e quan të dështuar qasjen e vendit të tij ndaj pandemisë


Mbreti i Suedisë Carl XVI Gustaf e ka përshkruar vitin 2020 si një vit “të tmerrshëm” dhe thotë se strategjia kombëtare e koronavirusit ka dështuar.

Ai i bëri vërejtjet si pjesë e një programi vjetor televiziv që rishikon vitin me familjen mbretërore.

Suedia është kritikuar gjerësisht për qasjen e saj joortodokse në trajtimin e pandemisë, duke u mbështetur më shumë në udhëzimet dhe jo mbajtjen e detyrueshme të maskës.

Vendi ka parë gati 350,000 raste dhe më shumë se 7,800 vdekje.

“Mendoj se kemi dështuar. Kemi një numër të madh që kanë vdekur dhe kjo është e tmerrshme”, thotë mbreti në program.

“Njerëzit e Suedisë kanë vuajtur jashtëzakonisht në kushte të vështira. Dikush mendon për të gjithë anëtarët e familjes që kanë ndodhur të mos jenë në gjendje t’i thonë lamtumirë anëtarëve të tyre të vdekur të familjes. Unë mendoj se është një përvojë e vështirë dhe traumatike të mos jesh në gjendje të thuash një mirupafshim te ngrohte “.

Kur u pyet nëse kishte frikë të mos infektohej me Covid-19, mbreti – i cili është 74 vjeç – tha: “Kohët e fundit, ajo është ndjerë më e qartë, është zvarritur gjithnjë e më afër. Kjo nuk është ajo që ju dëshironi”.