Vendosni fjalën kyçe....

BE anashkalon Hungarinë për të dërguar 1.4 miliardë euro ndihmë ushtarake në Ukrainë


Aleatët perëndimorë janë zotuar se do t’i sigurojnë Kievit të ardhurat e fituara nga asetet e sekuestruara të Rusisë.

Bashkimi Evropian së shpejti do të dërgojë 1.4 miliardë euro ndihmë armatimi dhe industriale në Ukrainë pasi ministrat e punëve të jashtme nënshkruan një marrëveshje të hënën që anashkalon Hungarinë, një vend që ka penguar ndihmën ushtarake për vendin e shkatërruar nga lufta për më shumë se një vit.

Paratë do të vijnë nga asetet prej 210 miliardë eurosh të Bankës Qendrore të Rusisë që blloku ka imobilizuar si pjesë e regjimit të tij të sanksioneve të shumëfishta. Pavarësisht gjendjes së tyre, këto asete vazhdojnë të gjenerojnë të ardhura që Moska nuk i merr.

Shtetet anëtare ranë dakord në mars për të kapur këto të ardhura dhe për t’i kanalizuar ato drejtpërdrejt në arkat e Ukrainës: 90% për pajisjet ushtarake dhe 10% për projektet e rindërtimit.

1.4 miliardë euro është kësti i parë i 2.5 miliardë eurove që Brukseli pret të fitojë këtë vit nga asetet e paralizuara.

Sigurimi që ndihma të arrijë te qeveria në Kiev është bërë një prioritet numër një pasi Ukraina përpiqet të frenojë një shtytje të përtërirë të trupave ruse në Lindje dhe i lutet aleatëve perëndimorë që të ndihmojnë në rimbushjen e stoqeve të saj të ushtrisë.

Josep Borrell, shefi i politikës së jashtme të BE-së, paraqiti të hënën një propozim për të liruar 1.4 miliardë euro dhe për ta mbrojtur atë nga vetoja kombëtare.

“Ne duhet të furnizojmë Ukrainën me më shumë mbrojtje ajrore, më shumë municione dhe më shumë mbështetje për zhvillimin e kapaciteteve të veta industriale”, tha Borrell në fund të takimit ministror, duke theksuar tre objektivat e zarfit financiar.

Putini vazhdon të sulmojë, duke synuar kryesisht infrastrukturën energjetike. Është e qartë se Putini dëshiron të provojë se Ukraina është e pambrojtur dhe ne duhet të dëshmojmë se do ta mbështesim Ukrainën,” shtoi ai.

Nuk ishte menjëherë e qartë se si vendimi i së hënës, i cili ende duhet të mishërohet, do të anashkalonte veton e Hungarisë, pasi çdo vendim i politikës së jashtme në bllok varet nga parimi i unanimitet.

Ne e kuptojmë se, ligjërisht, meqenëse një shtet anëtar nuk mori pjesë në vendimin për përdorimin e këtyre aseteve (të pamobilizuara), ai nuk ka të drejtë të marrë pjesë në vendosjen se për cilat qëllime ndahen,” tha Borrell, pa dhënë shpjegime të mëtejshme.

“Puna tani do të përshpejtohet pa pasur këtë bllokim”.

Më herët gjatë ditës, Ministri i Punëve të Jashtme të Hungarisë Péter Szijjártó tha: “Miliarda të reja për Ukrainën. Këtë herë duke shkelur rregullat evropiane dhe duke lënë jashtë Hungarinë.”

Megjithatë, ministrat nuk arritën të zgjidhin ngërçin njëvjeçar rreth Mjetit Evropian të Paqes (EPF), mjeti jashtë buxhetit që BE përdor për të rimbursuar pjesërisht dispozitat e armëve dhe municioneve që shtetet anëtare i dërgojnë Kievit.

Për shkak të vetos së vazhdueshme të Hungarisë, EPF ka grumbulluar një sasi prej 6.6 miliardë eurosh, një numër që është bërë një siklet publik për evropianët.

Borrell e përshkroi atë si një “vështirësi strukturore”.

Bllokimi i EPF pritet të diskutohet nga krerët e BE-së kur ata të takohen më vonë këtë javë për një samit të niveleve të larta në Bruksel.