Vendosni fjalën kyçe....

Bashkëthemeluesi i OpenAI, Ilya Sutskever njofton nisjen e kompanisë rivale të AI


Bashkëthemeluesi i OpenAI, Ilya Sutskever, po fillon një start-up rival të inteligjencës artificiale të përqendruar në “ndërtimin e superinteligjencës së sigurt”, vetëm një muaj pasi ai u largua nga kompania e AI pas një përpjekjeje të pasuksesshme për grusht shteti kundër shefit ekzekutiv të saj Sam Altman.

Të mërkurën, Sutskever, një nga studiuesit më të respektuar në botë të AI, nisi Safe Superintelligence (SSI) Inc, që po e cilëson veten si “laboratori i parë në botë SSI me goditje direkte, me një qëllim dhe një produkt: një superinteligjencë të sigurt” në një deklaratë të publikuar në X.

Sutskever ka bashkëthemeluar startup-in e shkëputur në SHBA me ish-punonjësin e OpenAI, Daniel Levy dhe investitorin dhe sipërmarrësin e AI Daniel Gross, i cili ka punuar si partner në Y Combinator, inkubatori fillestar i Silicon Valley që dikur drejtonte Altman.

Gross ka aksione si GitHub dhe Instacart, dhe kompani të AI duke përfshirë Perplexity.ai, Character.ai dhe CoreWeave. Investitorët në SSI nuk u zbuluan.

Treshja tha se zhvillimi i superinteligjencës së sigurt – një lloj inteligjence robotike që mund të zëvendësonte aftësitë njohëse njerëzore – ishte “fokusi i vetëm i kompanisë”.

OpenAI kishte një mision të ngjashëm me SSI kur u themelua në 2015 si një laborator kërkimor jofitimprurës për të krijuar AI superinteligjente nga e cila do përfitonte njerëzimi. Ndërsa Altman pretendon se ky është ende parimi udhëzues i OpenAI, kompania është kthyer në një biznes me rritje të shpejtë nën udhëheqjen e tij.

Sutskever dhe bashkëthemeluesit e tij thanë në një deklaratë se “fokusi i vetëm i SSI nuk do të thotë shpërqendrim nga shpenzimet e sipërme të menaxhimit ose ciklet e prodhimit, dhe modeli ynë i biznesit do të thotë se siguria dhe përparimi janë të gjitha të izoluara nga presionet tregtare afatshkurtra”. Deklarata shtoi se kompania do jetë me seli në Palo Alto dhe Tel Aviv.

Sutskever konsiderohet një nga studiuesit kryesorë në botë të AI. Ai luajti një rol të madh në udhëheqjen e hershme të OpenAI në fushën e sapolindur të AI prodhuese – zhvillimi i softuerit që mund të prodhojë multimediale ndaj pyetjeve njerëzore.

Njoftimi i degës së tij OpenAI vjen pas një periudhe trazirash në grupin kryesor të AI, të përqendruar në përplasjet mbi drejtimin dhe sigurinë e lidershipit.

Në nëntor, drejtorët e OpenAI – të cilët në atë kohë përfshinin Sutskever – e larguan Altmanin si shef ekzekutiv në një lëvizje të papritur që tronditi investitorët dhe stafin. Altman u kthye ditë më vonë nën një bord të ri, pa Sutskever.

Pas përpjekjes së dështuar, Sutskever qëndroi në kompani për disa muaj, por u largua në maj. Kur dha dorëheqjen, ai tha se ishte “i emocionuar për atë që do vijë më pas, një projekt që është shumë personalisht domethënës për mua, për të cilin do ndaj hollësi në kohën e duhur”.

Kjo nuk është hera e parë që punonjësit e OpenAI shkëputen nga prodhuesi ChatGPT për të krijuar sisteme “të sigurta” të AI. Në vitin 2021, Dario Amodei, një ish-kryetar i sigurisë së AI në kompani, hoqi nismën e tij, Anthropic, që ka mbledhur 4 miliardë dollarë nga Amazon dhe qindra miliona më shumë nga kapitalistët sipërmarrës, me një vlerësim prej më shumë se 18 miliardë dollarë, sipas njerëzve me njohuri për diskutimet.

Megjithëse Sutskever ka thënë publikisht se ka besim në udhëheqjen e tanishme të OpenAI, Jan Leike, një person tjetër që ka dhënë dorëheqjen kohët e fundit dhe që ka punuar ngushtë me Sutskever, tha se dallimet e tij me udhëheqjen e kompanisë kishin “arritur një pikë thyerjeje”. Ai i është bashkuar rivalit të OpenAI, Anthropic.