Vendosni fjalën kyçe....

Shteti në SHBA akuzon Pfizer-in se mashtroi publikun në lidhje me vaksinën COVID


Shteti i Kansasit në SHBA paditi të hënën Pfizer, duke e akuzuar kompaninë se ka mashtruar publikun në lidhje me vaksinën e saj COVID-19 duke fshehur rreziqet ndërkohë që bëri pretendime të rreme për efektivitetin e saj.

Në një padi të paraqitur në Gjykatën e Qarkut të Thomas County, shteti tha se deklaratat e supozuara të rreme të prodhuesit të vaksinës me bazë në Nju Jork shkelnin Aktin e Mbrojtjes së Konsumatorit në Kansas. Ai po kërkon dëmshpërblim parash të paspecifikuara.

“Pfizer bëri deklarata të shumta mashtruese për të mashtruar publikun në lidhje me vaksinën e saj në një kohë kur amerikanët kishin nevojë për të vërtetën”, tha në një deklaratë Prokurori i Përgjithshëm i Kansasit, Kris Kobach, një republikan.

Padia pretendon se, duke filluar menjëherë pas shpërndarjes së vaksinës në fillim të vitit 2021, Pfizer fshehu prova se vaksinat ishin të lidhura me ndërlikimet e shtatzënisë, duke përfshirë abortin, si dhe inflamacionin për dhe rreth zemrës, të njohur si miokarditi dhe perikarditi.

“Pasqyrimet e bëra nga Pfizer në lidhje me vaksinën e saj COVID-19 kanë qenë të sakta dhe të bazuara në shkencë,” tha Pfizer në një deklaratë, duke shtuar se besonte se padia nuk kishte asnjë vlerë.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së (FDA) në qershor 2021 shtoi një paralajmërim për miokarditin dhe perikarditin në etiketën e vaksinës. Efektet anësore janë të rralla dhe më së shpeshti ndodhin tek djemtë adoleshentë dhe meshkujt e rinj.

Një përmbledhje e vitit 2023 me 21 studime nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i SHBA-së, arriti në përfundimin se vaksinat e COVID nuk ishin të lidhura me abortin.

Kansas tha gjithashtu se Pfizer pretendoi në mënyrë të rreme se vaksina e saj, e cila u zhvillua me partnerin gjerman BioNTech për llojin origjinal të virusit, ruan një efektivitet të lartë kundër llojeve të ndryshuara dhe se do parandalonte jo vetëm sëmundjet por edhe transmetimin.

Prokurori i Përgjithshëm i Teksasit Ken Paxton ngriti një padi të ngjashme kundër Pfizer vitin e kaluar, e cila mbetet në pritje. Pfizer e ka quajtur gjithashtu atë rast të pabazë.

Kobach tha të hënën se shtetet e tjera kishin bashkëpunuar me Kansasin në hetimin e tij dhe pritet gjithashtu të ngrenë padi.

BioNTech nuk është i pandehur në këtë rast.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Reuters

Përgatiti për Hashtag.al, Klodian Manjani