Vendosni fjalën kyçe....

Ngecin bisedimet për financimin e luftës kundër ndryshimeve klimatike


Me vetëm pesë muaj para samitit të klimës të OKB-së të këtij viti, vendet nuk mund të bien dakord për madhësinë e një projektligji financimi global për të ndihmuar botën në zhvillim të luftojë ndryshimet klimatike.

Vendimi është vendosur të dominojë bisedimet e klimës COP29 në Azerbajxhan në nëntor, ku gati 200 vende duhet të bien dakord për një objektiv të ri financiar vjetor për të ndihmuar vendet më të varfra të ulin emetimet e tyre dhe të mbrojnë shoqëritë e tyre në një botë më të ashpër dhe më të nxehtë.

Objektivi i ri do zëvendësojë 100 miliardë dollarët vjetorë që vendet e pasura kishin premtuar në financimin e klimës nga viti 2020. Ky synim u arrit me dy vjet vonesë.

Por bisedimet paraprake të kësaj jave në Bon, Gjermani, nuk kanë dhënë ndonjë përparim të madh.

Në vend të kësaj, bisedimet që përfunduan të enjten kanë ekspozuar sërish përçarjet e palëkundura midis ekonomive më të mëdha të botës mbi atë se kush duhet të paguajë më shumë për të luftuar ndryshimin e klimës dhe sa.

Përfaqësuesit nga vendet e cenueshme nga klima thanë se ishte e vështirë të shikoje vendet e pasura të binin me vonesë dakord me pagesat e kaluara të financave për klimën, ndërsa miratonin shpejt fonde të reja për përgjigjet ushtarake ndaj luftës ose shpenzonin miliarda për subvencionimin e burimeve të energjisë që lëshojnë dioksid karboni.