Vendosni fjalën kyçe....

Udhëzues i ilustruar për fillestarët e Formula 1


Formula 1 mund të jetë një sport marramendës për t’u parë me pamjet e saj, tingujt e zhurmshëm dhe terminologjinë e panjohur. Gjatë fundjavës së garës, disa mund ta gjejnë veten duke pyetur: Çfarë është një sprint? Apo një stjuard garash? Dhe çfarë e përcakton strategjinë e garës?

Ky udhëzues mund t’ju ndihmojë të gjeni përgjigje për këto pyetje dhe të bëheni një shikues me më shumë informacion. Lexojeni shkrimin që ta keni gati për garën e parë të këtij sezoni në Shtetet e Bashkuara, Çmimin e Madh të Miami të së dielës.

Fundjava Grand Prix

Sezoni 2024 i Formula 1 do jetë më i gjati në historinë e tij 75-vjeçare, me 24 gara. Çdo fundjavë gare përbëhet nga tre deri në katër elementë kryesorë, në varësi të javës.

Një fundjavë tipike përfshin tre seanca praktike falas, gjatë të cilave ekipet kontrollojnë dhe provojnë pjesët e makinave dhe vlerësojnë paraqitjen në pistë. Dy seancat e para të praktikave të lira mbahen të premten para garës, me stërvitjen e tretë dhe kualifikimin e garës të mbajtur të shtunën. E diela është e rezervuar për garën, me përjashtim të rasteve, siç janë garat hapëse të këtij viti në Bahrein dhe Arabinë Saudite, të cilat u mbajtën të shtunën për shkak të Ramazanit.

Përndryshe, disa fundjavë garash përfshijnë “sprinte” ose gara të shkurtuara të kontestuara mbi një të tretën e distancës së plotë të çmimit të madh. Sprintet janë menduar të jenë gara të drejtpërdrejta ku ndalesat e pitstop nuk janë të stimuluara. Ekipet do kenë një seancë stërvitore plus kualifikimin e sprintit të premten për të vendosur rrjetin për sprint. Vetë sprinti kontestohet të shtunën, siç është edhe kualifikimi i garës. Gara kryesore zhvillohet të dielën.

Në vitin 2024, sprintet do zhvillohen në Kinë, Miami, Austri, Austin, Brazil dhe Katar.

Gomat

Pirelli, furnizuesi zyrtar i gomave të F1, ofron pesë lloje të gomave të lëmuara në vitin 2024, duke filluar nga më të butat (C5) tek më të fortat (C1). Nga këto pesë, Pirelli zgjedh tre që skuadrat mund të zgjedhin për fundjavën e garës, që do të thotë se C3 mund të jetë goma më e butë e disponueshme gjatë një gare, por mund të konsiderohet si “e mesme” në tjetrën.

Gjatë fundjavës së garës, përbërja më e butë mund të identifikohet nga unaza e kuqe dhe shkronjat rreth pjesës së jashtme të gomës. Gomat më të buta rrisin paraqitjen e shpejtësisë, por janë më të kushtueshmet për sa i përket degradimit të gomave. E bardha tregon gomën më të fortë, e cila është më e ngadalshme, por më e qëndrueshme. Gomat mesatare të shënuara me të verdhë shihen si një ekuilibër midis të dyjave.

Përtej ndarjes së shkëlqyeshme të gomave, moti i keq mund të bëjë të nevojshme goma të shkelura, të cilat janë më të mira në shpërndarjen e ujit. Në ato gjendje, skuadrat mund të përdorin gomat “e ndërmjetme” ose “krejt të lagështa”.

Fillimi i garës

Gjatë kualifikimeve, shoferët përpiqen të caktojnë kohën më të shpejtë të xhiros gjatë tre seancave, gjatë të cilave ato me kohët më të ngadalta eliminohen në mënyrë progresive. Shoferi që vendos kohën më të shpejtë i jepet pole position për garën e së dielës. Ruajtësja e është e vendosur në pozicionin e brendshëm në rreshtin e parë në rrjetën fillestare. Pilotët e tjerë nisin pas tyre, të renditur nga koha e xhirove të tyre kualifikuese – duke marrë parasysh çdo penalitet që mund t’i shtyjë ata më larg.

Çdo ekip nxjerr dy pilotë. Në vitin 2024, ka 10 ekipe në F1, duke krijuar një formacion me 20 makina përgjatë rrjetit fillestar. Këto skuadra gjithashtu mbajnë në dispozicion shoferët ndihmës testues dhe rezervë për të mbështetur ose zëvendësuar drejtuesit e rregullt kur është e nevojshme.

Parakalimi

Parakalimi, akti i kalimit të një shoferi kundërshtar, ka qenë një temë e diskutueshme në vitet e fundit pasi drejtuesit janë ankuar për vështirësinë për ta bërë këtë në pista të caktuara. Rregullatorët e sportit kanë paraqitur rregulla të reja për të ndihmuar parakalimin.

Një nga mënyrat më të zakonshme se si drejtuesit e mjeteve parakalojnë njëri-tjetrin është duke u përpjekur të manovrojnë në këndin e brendshëm ndërsa ata kthehen përkrah shoferit mbrojtës.

Drejtuesit gjithashtu mund të aktivizojnë DRS, ose sistemin e zvogëlimit të zvarritjes së automjetit të tyre, i cili pakëson zvarritjen që vepron në një makinë në ndjekje dhe i lejon shoferit të rrisë shpejtësinë maksimale, duke e bërë më të lehtë parakalimin. DRS mund të aktivizohet vetëm në pika të veçanta në pistë – zakonisht në drejtime të gjata – dhe kur një makinë në ndjekje është brenda një sekonde nga makina përpara.

Flamujt

Këta janë flamujt më të mundshëm që do shihni të valëviten gjatë një gare:

Një flamur i verdhë paralajmëron drejtuesit e mjeteve për një rrezik. Nëse rreziku shtrihet afër ose pjesërisht në pistë, del një flamur i vetëm i verdhë, i cili u thotë drejtuesve të mjeteve të ngadalësojnë shpejtësinë dhe të përgatiten të largohen nga rreziku që po afrohet.

Nëse rreziku bllokon plotësisht ose pjesërisht pistën, mund të ketë një flamur të verdhë të dyfishtë, i cili u thotë shoferëve të ngadalësojnë ndjeshëm shpejtësinë dhe të jenë gati të ndalojnë. Drejtuesit nuk mund të parakalojnë njëri-tjetrin gjatë flamujve të verdhë dhe këta flamuj mund të ndikojnë në seksione specifike të pistës dhe jo në të gjithë garën.

Një flamur jeshil sinjalizon që pista është pastruar. Një flamur i kuq valëvitet në gjithë garën pasi zyrtarët vendosin të ndalojnë një garë për arsye të tilla si një incident i madh ose mot i keq. Flamuri me kuadrate bardhezi shënon fundin e garës.

Makina e sigurisë

Drejtori i garës vendos se kur të vendosë një makinë sigurie, e cila përdoret për të ndihmuar në zgjidhjen e një incidenti që konsiderohet shumë serioz për t’u menaxhuar përmes sistemit të flamurit. Ekzistojnë dy lloje të makinave të sigurisë.

E para, një makinë virtuale e sigurisë, në thelb i detyron drejtuesit të kenë një kufi shpejtësie. Ajo u thotë atyre të ulin shpejtësinë e tyre gjatë masave paraprake dhe e bëjnë këtë pa vendosur një automjet fizik në pistë.

Makinat e zakonshme të sigurisë janë automjete fizike dhe vendosja e tyre mund të ketë një ndikim më të madh në strategjinë e garës së një ekipi. Kur makina e sigurisë vendoset në pistë, makinat konkurruese grumbullohen pas njëra-tjetrës ndërsa ndjekin makinën e sigurisë përreth pistës. Ekipet mund të përfitojnë nga këto kushte duke planifikuar një pit stop për të ndërruar gomat, sepse shpejtësia e ulur e garës do të thotë se ato ndalesa kushtojnë më pak kohë.

Pit stop

Ekuipazhi i i një pit stopi përbëhet nga mekanikë që synojnë të mbajnë në gjendje optimale makinën dhe nga të tjerët ndryshojnë gomat dhe ndonjëherë rregullojnë parakolpin – të gjitha, në dy deri në tre sekonda.

Të tjerët në ekuipazh veprojnë si vëzhgues, kryejnë mirëmbajtje të vogël të makinës dhe qëndrojnë pranë me aparate zjarri, pajisje rezervë dhe pjesë shtesë. Ata nuk shtojnë karburant. Secila skuadër ka dy makina që futen në pit stop të paktën një herë në çdo garë, dhe ekuipazhi i njëjtë i shërben të dyjave.

Strategjitë e garës

Shumë faktorë përcaktojnë strategjinë e një ekipi, duke marrë parasysh motin, vendin e një shoferi në renditje dhe cilësitë e pistës. Inxhinierët e ekipit monitorojnë ato variabla dhe komunikojnë me shoferët me radio gjatë gjithë garës. Ata mund të udhëzojnë një shofer që të hyjë në pit stop, kur është e nevojshme.

Një shembull i një strategjie konservatore për një garë më të shkurtër mund të jetë që një shofer të hapë garën duke përdorur gomat më të buta në mënyrë që ai të mund të përpiqet të dalë shpejt nga linja dhe të kalojë për pozicion. Kjo ndoshta do kërkonte që shoferi të bënte një pit stop më shpejt se ata që e nisin garën me goma mesatare ose të forta.

Gjatë ndalimit në pit, me një pozicion më të favorshëm të siguruar, ai pilot do kalonte në goma mesatare, të cilat janë më të ngadalta se homologët e tyre më të buta, por mjaft të qëndrueshme për të shmangur një ndalim të dytë në pit dhe zgjasin deri në fund të garës.

Një strategji më agresive mund t’i kërkojë shoferit të nisë garën me goma më të forta, të kalojë në një kompleks më të butë pjesërisht gjatë garës dhe më pas të futet për herë të dytë për të mbyllur garën me gomat më të buta dhe më të shpejta.

Kjo strategji është e rrezikshme pasi mund t’i kushtojë pilotit 25 sekonda shtesë për t’iu nënshtruar ndalimit të dytë në pit stop, por rreziku mund të jetë i vlefshëm nëse ekipi parashikon një ndërprerje më vonë në garë, si p.sh. një makinë sigurie. Strategjitë agresive mund të jenë më pak të dobishme në kushte shiu ose në një pistë ku parakalimi është më i vështirë.

Kontrolli i garës

Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) është organi qeverisës për disa gara të motorsporteve, duke përfshirë Formula 1.

Drejtori i garës mbikëqyr logjistikën e fundjavës së garës dhe një mori zyrtarësh të tjerë ndihmojnë në mbikëqyrjen e procedurave. I përfshirë në këtë të fundit është një panel rojesh të caktuar për të diskutuar çështjet dhe për të marrë vendime të informuara nga libri i rregullave të F1 dhe kodet sportive të FIA-s. Rojet e garës vendosin për incidentet e garave dhe nxjerrin gjoba për shkelje të rregulloreve teknike ose kodit sportiv.

Shoferit mund t’i shqiptohen dënime për shkelje të tilla si shpejtësia në pistë ose rreshtimi jashtë vendit të tij të caktuar në rrjetin e nisjes. Nëse i jepet një dënim kohor, një shofer mund ta kryejë atë dënim kur ai bën një ndalesë në pit stop duke qëndruar i palëvizshëm për 5 ose 10 sekonda ndërsa ekuipazhi i pit stop ndalohet të punojë në makinë. Nëse shoferi i penalizuar nuk futet në pit stop, kjo kohë i shtohet kohës së tij të përfundimit pas garës.

Një ndëshkim më i rëndë është dënimi për kalimin e automjetit, i cili urdhëron një shofer të kalojë nëpër korsi – pa u ndalur. Nëse ndëshkimi zbatohet pas garës, shoferit mund t’i shtohen 20 sekonda në kohën e tij të përfundimit si një ekuivalent i përafërt.

Festimi në podium

Pikët u jepen të gjithë pilotëve që përfundojnë në top 10, me fituesin që merr 25 pikë, i dyti fiton 18 pikë dhe vendi i tretë merr 15. Top 10 fituesit pasues marrin 12, 10, 8, 6, 4, 2 dhe 1 pikë.

Top 10 finalistët mund të fitojnë një pikë shtesë nëse vendosin kohën më të shpejtë të xhiros. Aktualisht, ata që janë jashtë top 10 nuk fitojnë asnjë pikë, edhe nëse kapin kohën më të shpejtë të xhiros.

Pikët u jepen gjithashtu tetë fituesve më të mirë në sprint, ku fituesi fiton tetë pikë dhe fituesit pasues marrin shtatë, gjashtë, pesë, katër, tre, dy dhe një pikë.

Shoferi me më shumë pikë në fund të sezonit fiton kampionatin e pilotëve. Skuadra që grumbullon më shumë pikë fiton kampionatin e konstruktorëve.

VINI RE: Ky material është pronësi intelektuale e Washington Post

Përgatiti për Hashtag.al, Klodian Manjani