Vendosni fjalën kyçe....

Covid shkakton rënie të koeficientit të inteligjencës – Studimi


Pasojat afatgjata të Covid-19 mund të përfshijnë uljen e aftësive njohëse dhe mungesën e kujtesës, ka zbuluar një studim i ri në shkallë të gjerë.

Sipas hulumtimit të botuar në New England Journal of Medicine të enjten, pacientët që ishin shëruar nga simptomat e koronavirusit kishin një deficit njohës të barabartë me tre pike më pak të IQ krahasuar me ata që nuk ishin diagnostikuar kurrë me të.

Ndërkohë, pjesëmarrësit e studimit me simptoma të vijueshme kishin një rënie të IQ-së prej gjashtë pikësh.

Ndikimi i Covid-it ishte edhe më i theksuar kur bëhej fjalë për ata që u shtruan në reanimacion, me humbjen e IQ-së që arriti në nëntë pikë krahasuar me grupin e kontrollit. Në të njëjtën kohë, shkencëtarët “vënë re një përparësi të vogël njohëse midis pjesëmarrësve që kishin marrë vaksina të shumta”, pretendon hulumtimi.

Studimi tha se ka “faktorë të shumtë themelorë” që kontribuojnë në rënien njohëse pas Covid. “Rezultatet tona pohuan lidhjet e deficiteve njohëse me ndryshimet e humorit dhe lodhjen, por edhe me një sërë simptomash të tjera,” thanë studiuesit.

Në të njëjtën kohë, rezultatet treguan se ata që pësuan rënie njohëse për shkak të simptomave të vijueshme të Covid mund të rifitonin më vonë një pjesë të aftësisë së tyre, duke arritur në nivelin e atyre që arritën të shërohen shpejt.

Gjithsej 800,000 njerëz u ftuan për të marrë pjesë në studim në Angli, me rreth 113,000 që e përfunduan atë. Pjesëmarrësve iu kërkua të bënin një sërë testesh në internet për të vlerësuar aftësitë e tyre njohëse.

Një nga paralajmërimet kryesore të hulumtimit, megjithatë, ishte mungesa e të dhënave për nivelin e IQ të pjesëmarrësve përpara se të prekeshin me Covid, që do të thoshte se njohja e tyre matej kundër atyre që nuk e kishin sëmundjen dhe jo aftësive të tyre.