Vendosni fjalën kyçe....

Lagarde: Është herët shpallja e fitore mbi inflacionin në Eurozonë


Banka Qendrore Evropiane (BQE) duhet të monitorojë me kujdes lëvizjet e çmimeve, theksoi Christine Lagarde, duke paralajmëruar se inflacioni në Eurozonë duhet të forcohet lehtë në muajt e ardhshëm dhe se është shumë herët për të “shpallur fitoren”.

Në korrik të vitit të kaluar, banka filloi një cikël shtrëngimi të politikës monetare për të frenuar inflacionin, duke rritur normat e interesit me 4.5 pikë përqindje deri në shtator të këtij viti.

Në seancën e shtatorit, ata sinjalizuan se cikli mund të jetë drejt fundit, duke pasur parasysh kërkesën e ndenjur dhe ngadalësimin e rritjes ekonomike në eurozonë. Në tetor, ata arritën në përfundimin se me një politikë monetare kufizuese, frenuan kërkesën dhe krijuan kushte për dobësimin e inflacionit.

Në tetor, inflacioni i eurozonës ra në 2.9 për qind, niveli më i ulët që nga vera e vitit 2021, duke habitur tregjet që kishin filluar të spekulonin se BQE mund të ulte normat e interesit që në prill ose qershor të vitit të ardhshëm. Në fund të vitit 2024, ata mund të jenë sa një pikë përqindje më të ulëta, spekulojnë ata.

“Nuk është ende koha për të shpallur fitoren mbi inflacionin,” tha Lagarde në një fjalim në Berlin të martën. “Ne duhet të mbetemi të fokusuar në kthimin e inflacionit në nivelin tonë të synuar dhe nuk duhet të nxitojmë në përfundime të bazuara në tendencat afatshkurtra”, shtoi kreu i BQE.

Lagarde dikur tha se ata mund të mbanin normat e interesit në nivelin e tyre aktual “për tremujorët e ardhshëm”, vëren Reuters. Guvernatori i bankës qendrore franceze, Francois Villeroy de Galhau, një anëtar i bordit drejtues të BQE-së, foli për “disa lagje”.

“Ne do të duhet të vazhdojmë të monitorojmë nga afër rreziqet e inflacionit kokëfortë,” tha Lagarde të martën në një takim ku mori pjesë ministri gjerman i Financave Christian Lindner, duke shtuar se rritja e çmimeve në të vërtetë do të përshpejtohej pak në muajt e ardhshëm.

Inflacioni do të forcohet lehtësisht kryesisht për shkak të bazës së ulët krahasuese në fund të vitit të kaluar, shpjegon Lagarde. Ky efekt “pasqyron një rënie të ndjeshme të kostove të energjisë në fund të vitit të kaluar dhe heqjen e disa prej masave fiskale të vendosura si pjesë e luftës kundër krizës energjetike”, shpjegoi ajo.

Duke parë rreziqet, ajo veçoi rritjen e fortë të pagave nominale, megjithëse BQE-ja tani për tani pret vetëm “kompensim” të pagave reale më të ulëta që janë “ngrënë” nga inflacioni.

BQE ka veçuar fitimet e kompanive midis nxitësve kryesorë të inflacionit dhe për këtë arsye planifikon të monitorojë nëse kompanitë thithin rritjen e pagave përmes marzheve më të ulëta të fitimit.

Ata planifikojnë të vëzhgojnë marrëdhënien midis ofertës dhe kërkesës në tregun e punës dhe pritjeve afatgjata të inflacionit.

“Ne do të duhet të vazhdojmë të monitorojmë nga afër (çfarë ndodh) derisa të kemi prova të forta që janë krijuar kushtet që inflacioni të kthehet në nivelin tonë të synuar për një periudhë më të gjatë kohore,” tha Lagarde.