Vendosni fjalën kyçe....

Gjykata e lartë e Francës hedh poshtë apelin kundër ndalimit të veshjes myslimane në shkolla


Gjykata më e lartë e Francës vendosi të hënën se ndalimi i qeverisë për veshjen e myslimanëve abaja është i ligjshëm.

Këshilli i Shtetit tha se kishte hedhur poshtë një apel nga tre organizata kundër ndalimit të qeverisë të shpallur muajin e kaluar ndaj abajas – një mantel i gjerë dhe me gjatësi të plotë – të veshur nga disa studentë myslimanë në shkolla.

Javën e kaluar, sindikatat Sud Education Paris, La Voix Lyceenne dhe Le Poing Leve Lycee në Francë paraqitën një apel kundër ndalimit.

Më 31 gusht, Vincent Brengarth, një avokat për Aksionin për të Drejtat e Muslimanëve (ADM), paraqiti një apel në Këshillin e Shtetit për të kërkuar pezullimin e ndalimit të abajas, për të cilën ai tha se shkel ‘disa liri themelore’.

Më 7 shtator, Këshilli i Shtetit hodhi poshtë ankesën e ADM-së, duke thënë: “Ky ndalim nuk cenon rëndë dhe nuk është haptazi i paligjshëm ndaj të drejtës për respektimin e jetës private, lirinë e besimit, të drejtën për arsimim.”

Masa e diskutueshme shkaktoi një reagim kundër qeverisë, e cila është kritikuar vitet e fundit për shënjestrimin e muslimanëve me deklarata dhe politika, duke përfshirë bastisjet në xhami dhe fondacione bamirësie, dhe një ligj ‘anti-separatizmi’ që vendos kufizime të gjera ndaj komunitetit.