Vendosni fjalën kyçe....

SHBA akuzon Bankman-Fried të FTX për ryshfet 40 milionë dollarësh ndaj zyrtarëve kinezë


Prokurorët amerikanë zbuluan të martën një aktakuzë të re kundër Sam Bankman-Fried, duke akuzuar themeluesin e shkëmbimit të kriptomonedhave FTX tashmë të falimentuar për pagimin e një ryshfeti prej 40 milionë dollarësh për zyrtarët kinezë, në mënyrë që ata të lironin llogaritë e fondit të tij mbrojtës.

Akuza e re për konspiracion për ryshfet shton presionin mbi ish-miliarderin 31-vjeçar, i cili tani përballet me një aktakuzë prej 13 pikash për falimentimin e FTX në nëntor 2022.

Bankman-Fried pritet të paditet për aktakuzën e re të enjten përpara gjykatësit të qarkut të SHBA, Leëis Kaplan në gjykatën federale të Manhatanit. Ai pritet të deklarohet i pafajshëm, sipas një personi të njohur me këtë çështje.

Prokurorët kishin akuzuar më parë Bankman-Fried për vjedhjen e miliarda dollarëve në fondet e klientëve për të mbyllur humbjet në fondin e tij mbrojtës Alameda Research dhe orkestrimin e një skeme të paligjshme dhurimi të fushatës për të blerë ndikim në Uashington, D.C.

Avokatët e Bankman-Fried nuk iu përgjigjën një kërkese për koment. Aktakuza e re thoshte se Bankman-Fried urdhëroi pagesën e kriptomonedhës prej 40 milionë dollarësh në një portofol privat nga llogaria kryesore tregtare e Alameda, për të bindur autoritetet e qeverisë kineze të shkrijnë llogaritë e Alameda me më shumë se 1 miliard dollarë kriptomonedhë.

Prokurorët thanë se llogaritë e Alameda ishin ngrirë si pjesë e një hetimi ndaj një pale të paidentifikuar Alameda dhe përpjekjet e mëparshme të Bankman-Fried për të lobuar zyrtarët kinezë për të hequr ngrirjen ishin të pasuksesshme.

Ata gjithashtu thanë se Bankman-Fried rreth nëntorit 2021 autorizoi një transferim prej dhjetëra milionë dollarësh të kriptomonedhës shtesë për të ‘përfunduar’ ryshfetin.

Ministria e Jashtme e Kinës nuk mund të kontaktohej menjëherë për koment pas orarit të punës në Pekin, shkruan Reuters. Ambasada kineze në Uashington nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment.

Bankman-Fried është deklaruar i pafajshëm për tetë nga 13 akuzat me të cilat përballet dhe nuk është dënuar ende për akuzat për konspiracion për financimin e fushatës ose ryshfet.

Ai e ka pranuar menaxhimin jo të përshtatshëm të FTX, por ka mohuar se ka vjedhur para.