Vendosni fjalën kyçe....

Gratë trans ndalohen nga garat atletike për femra


Personat transgjinorë nuk do të jenë më në gjendje të konkurrojnë në garat sportive të femrave, ka vendosur Këshilli Botëror i Atletikës. Nga prilli e tutje, çdo atlet që ka kaluar pubertetin mashkullor nuk do lejohet të garojë në garat për femra, pavarësisht nga nivelet e tyre aktuale hormonale.

“Këshilli ka rënë dakord të përjashtojë atletët meshkuj ose femra transgjinorë që kanë kaluar pubertetin mashkullor nga garat e renditjes botërore të femrave nga 31 marsi i këtij viti”, tha Sebastian Coe, kreu i organizatës, në një konferencë për shtyp të enjten.

Ai tha se Këshilli zhvilloi diskutime me palët e interesuara, duke përfshirë 40 federata kombëtare, Komitetin Olimpik Ndërkombëtar dhe grupet trans në lidhje me temën e atletëve transgjinorë. Shumica ranë dakord që atletet trans nuk duhet të konkurrojnë në garat e femrave.

“Shumë besojnë se ka prova të pamjaftueshme që gratë trans nuk kanë përparësi ndaj grave biologjike dhe duan më shumë prova se çdo përparësi fizike është përmirësuar përpara se të jenë të gatshme të marrin në konsideratë një mundësi për përfshirje në kategorinë e femrave,” tha Coe.

“Ne vazhdojmë të mbajmë pikëpamjen se duhet të ruajmë drejtësinë për atletet femra mbi të gjitha konsideratat e tjera,” shtoi ai.

Pjesëmarrja trans në sportet e femrave mbetet një temë e diskutueshme, sidomos për shkak të paraqitjes së disa atleteve trans si notarja amerikane Lia Thomas dhe peshëngritësja e Zelandës së Re Laurel Hubbard, të cilat të dyja shkëlqyen në sportet e tyre përkatëse.

Shoqata të ndryshme atletike kanë mbajtur qëndrime të ndryshme për këtë çështje. Në vitin 2021, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar tha se nuk duhet të ketë ‘asnjë supozim avantazhi’ për gratë transgjinore në gara.

Ndërsa lavdërohet nga transgjinorët dhe avokatët e barazisë, IOC është përballur gjithashtu me kritika dhe thirrje të përsëritura për nxjerrjen e kërkesave më specifike për disa sporte. Në vitin 2022, organi ndërkombëtar qeverisës i notit World Aquatics (ish FINA) ndaloi pjesëmarrjen e transgjinorëve në garat e grave për atletet që kishin përfunduar ndonjë pjesë të pubertetit mashkullor. Më pas u zotua të krijojë një kategori të re ‘të hapur’. Liga Ndërkombëtare e Regbit më vonë miratoi rregulla të ngjashme.

Vetë Coe argumentoi vitin e kaluar se ‘testosteroni është përcaktuesi kryesor në rezultat’, pasi ai u zotua të mbrojë ‘integritetin dhe të ardhmen e sportit të grave’.