Vendosni fjalën kyçe....

Ford njofton kthimin në Formula 1 në 2026 në bashkëpunim Red Bull


Ford do kthehet në Formula 1 si ofrues i motorit për Red Bull Racing në vitin 2026, njoftoi prodhuesi i makinave në ngjarjen e organizuar në Nju Jork.

Ford do rifillojë përfshirjen e tij kur të futen rregulloret e reja të njësisë së fuqisë së F1. Ndryshimet e rregullave të F1 2026 kërkojnë që motorët e tanishëm V6 me dy turbo të funksionojnë me karburant të qëndrueshëm dhe të pajisen me komponentë hibridë.

Duke filluar nga ky vit, Red Bull Poëertrains dhe Ford do bashkëpunojnë për të zhvilluar brezin e ardhshëm të njësisë hibride të energjisë që do furnizojë motorët si për Oracle Red Bull Racing ashtu edhe për ekipin e tij simotër Scuderia Alpha Tauri.

“Ford, së bashku me kampionët e botës, Oracle Red Bull Racing, po kthehet në majën e sportit, duke sjellë traditën e gjatë të Fordit në shpikje e qëndrueshmëri.” – tha Bill Ford, kryetari ekzekutiv i prodhuesit të automjeteve në një deklaratë.

Ford tha se do ofrojë ekspertizë në fusha të ndryshme duke përfshirë teknologjinë e baterive dhe motorëve elektrikë, si dhe programin dhe analitikën e kontrollit të njësisë së energjisë.

Red Bull Ford do të ofrojë motorë për dy ekipet e Red Bull deri të paktën në vitin 2030.

Ford dominoi F1 në fund të viteve 1960 dhe 1970 si prodhues motorësh me Cosworth dhe prodhuesi amerikan i automjeteve është prodhuesi i tretë më i suksesshëm i motorëve në historinë e F1, me 10 kampionate për konstruktorë dhe 13 kampionate shoferësh.

Përfshirja e fundit e Fordit në F1 ishte në vitin 2004 kur kompania zotëronte ekipin Jaguar F1, i cili u shit dhe u bë Red Bull Racing.