Vendosni fjalën kyçe....

Frenimi i emigracionit, Rishi Sunak i gatshëm ta largojë Britaninë nga Konventa e të Drejtave të Njeriut


 

Kryeministri britanik Rishi Sunak është gati të nxjerrë vendin e tij nga Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut nëse është e vetmja mënyrë që ai mund të ndalojë fluksin e gomoneve që transportojnë emigrantë në kanalin e La Manshit raporton Sunday Times.

Sunak po përgatitej për lëvizjen ekstreme pasi ka raportime se 65,000 persona mund të ndërmerrnin udhëtimin e rrezikshëm këtë vit, një rritje prej 50% krahasuar me rekordin e vendosur në 2022.

Në një intervistë për të shënuar 100 ditët e tij të para në detyrë, Sunak i tha Piers Morgan se projekti i tij për rishikimin e sistemit të emigracionit do të bënte që kërkesat për azil të zgjidhen brenda disa ‘ditëve ose javëve’.

Sunak ishte i përgatitur të miratonte legjislacionin në vend dhe më pas të shtynte Konventën Evropiane të të Drejtave të Njeriut në Strasburg, të cilën Britania e Madhe ndihmoi të krijohej, të vendoste kundër ligjit.

Në 1996 legjislacioni përcaktoi se si aplikantët për azil nga ‘vendet e treta’ mund të apelonin vetëm nga jashtë kundër vendimit të Britanisë për të refuzuar çështjen e tyre.

Një zgjerim i gjerë i të njëjtit parim ka të ngjarë të kundërshtohet nga gjyqtarët dhe industria e të drejtave të njeriut, sepse do të mbulonte të gjitha kombësitë që mbërrijnë me gomone, edhe nëse kombi i tyre i origjinës nuk konsiderohet ‘i sigurt’.