Vendosni fjalën kyçe....

Franca do ashpërsojë ligjet ndaj emigrantëve


Franca do paraqesë një legjislacion më të ashpër ndaj imigracionit vitin e ardhshëm, duke e bërë më të lehtë dëbimin e kriminelëve të huaj, tha ministri i Brendshëm Gerald Darmanin për Le Monde të mërkurën. Nën presionin e së djathtës, Parisi po ‘ndërron marshin’, tha Darmanin.

Projektligji do debatohet në parlament në fillim të vitit 2023. Ndërsa dispozitat e tij specifike mbeten për t’u hartuar, ministri tha se ai do lejojë policinë e gjykatat të ndëshkojnë në mënyrë më efektive të huajt kriminalë, duke e bërë më të lehtë për emigrantët e ligjshëm marrjen e lejeve të punës për të mbështetur kërkesën për punë të vendit.

Një nga masat e saj, shpjegoi Darmanin, do heqë tre të katërtat e bazave ekzistuese për emigrantët e paligjshëm për të apeluar urdhrat e dëbimit. Qeveria gjithashtu do heqë qasjen në shërbimet sociale për ata që do deportohen, do heqë rregullat që ndalojnë deportimin e emigrantëve afatgjatë dhe do detyrojë autoritetet lokale të veprojnë sipas urdhrave të dëbimit.

Sipas Le Monde, Franca lëshoi ​​122,000 urdhra dëbimi në vitin 2021, por zbatoi vetëm 3,200 në dy vitet e fundit. Edhe pse të huajt përbëjnë 7% të popullsisë franceze, ata janë përgjegjës për 19% të krimeve, sipas shifrave të cituara si nga Darmanin, ashtu edhe nga presidenti francez Emmanuel Macron. Në Paris, të huajt janë përgjegjës për gjysmën e të gjitha krimeve.

Ndërsa aktivistët pro-emigrantë thonë se shumë nga këto krime janë të parëndësishme, shtytja e fundit për të forcuar ligjin e emigracionit vjen pasi trupi i një vajze 12-vjeçare u gjet në një valixhe në Paris me fytin e saj të prerë muajin e kaluar. I dyshuari, i akuzuar për përdhunimin dhe vrasjen e nxënëses, është një grua algjeriane, së cilës i ishte lëshuar një urdhër dëbimi dy muaj më parë.

Me politikanin e krahut të djathtë Eric Zemmour që e përshkruan vrasjen si ‘Frankocid’ dhe udhëheqësen e National Rally, Marine Le Pen duke kërkuar që qeveria të ndalojë ‘emigracionin e paligjshëm që ka dalë jashtë kontrollit’, Darmanin tha se duke trajtuar problemin, kjo do u hiqte kundërshtarëve ‘karburantin politik’.

“Është në dorën tonë që të zbatojmë masat e forta, ndonjëherë edhe të ashpra, që francezët duan ose kanë nevojë, përndryshe të tjerët do ta bëjnë atë për ne.” – shtoi ai.

Macron ka kohë që është nën presion nga e drejta për të forcuar politikat e tij të emigracionit, pasi kampet e emigrantëve u bënë një pamje e njohur në rrugët e Parisit nën udhëheqjen e tij. Macron ka dështuar të përmbushë premtimin e tij të vitit 2019 për të ekzekutuar 100% të të gjitha urdhrave të dëbimit, por tani këmbëngul se ai do përqendrohet në largimin e të huajve ‘më të rrezikshëm’ kriminelë.