Vendosni fjalën kyçe....

Katastrofë natyrore në Australi, 200 balena të ngordhura dalin në bregdet, shkaqet mister


Australianët panë të tmerruar javën e kaluar teksa 230 balena u bllokuan në një plazh pranë Macquarie Harbour në bregun perëndimor të Tasmanisë.

Disa balena u shpëtuan, por shumica dërrmuese ngordhën. Autoritetet vendosën t’i tërheqin kafshët e ngordhura në det, duke shpresuar se ato përfundimisht do fundoseshin në fund të detit.

Ndërsa balenat e ngordhura dekompozohen, një zinxhir i mahnitshëm dhe i rrallë ngjarjesh ka të ngjarë të rrjedhë nëpër ekosistemin detar, duke çuar përfundimisht në një shpërthim aktiviteti dhe jete të re.

Mbytja masive e balenave ndodh mjaft rregullisht, veçanërisht në Tasmani, por askush nuk e di pse.

Ditë para këtij incidenti të fundit, 14 balena u bllokuan në ishullin King, në veriperëndim të Tasmanisë.

Dhe në vitin 2020, rreth 470 balena të tjera u bllokuan në Macquarie Harbour. Ndërsa shumë prej tyre u nxorrën në det, disa nga ato kufoma u lanë të kalben në plazh, një proces krejtësisht i natyrshëm.

Megjithatë, balenat ‘pilot’ janë kafshë të mëdha. Meshkujt peshojnë deri në 2300 kg, që do të thotë se u duhet shumë kohë për t’u dekompozuar.

Këtë herë, autoritetet vendosën t’i tërheqin kafshët e ngordhura në det. ABC raportoi se punëtorëve lokalë të fermës së salmonit iu deshën pothuajse 11 orë për të asgjësuar 204 balena të ngordhura me një peshë të kombinuar midis 500 dhe 600 ton.